Iako znamo da Pepeljuga postoji samo u bajci, Peljuga ima mnogo oko nas, u vidu žena ili devojaka koje žive s dečjim snovima o bajkovitom životu. One ne prihvataju stvarnost, a to je psihološki problem koji je prva proučavala psihoterapeutkinja Kolet Douling. Definisala ga je kao kompleks Pepeljuge, a prema njenom mišljenju, njegovu suštinu čini podsvesna želja žene da odgovornost za svoj život prenese na druge ljude. Ona čeka da se pojavi muškarac koji će joj promeniti život i koji će je usrećiti. Čak i kada ostvari vezu, Pepeljuga je emocionalno zavisna od muškarca i živi za njega i kroz njega i njegove uspehe, želje, ciljeve.

Kompleks Pepeljuge nije novotarija, ima tradicionalne korene koji su u vezi sa potčinjenim položajem žena u patrijarhalnim društvima. U takvim sredinama devojčice se od malena uče da budu vredne i poslušne i samim tim zavisne od muškarca, tj. budućeg muža. To nosi skrivenu poruku da sede i čekaju svog princa. Psiholozi smatraju da veliku krivicu za nastajanje ovog kompleksa, osim vaspitanja, ima i popularna kultura- romantični filmovi, sapunice i romani bez književne vrednosti. U njima lepe, dobre i u suštini potpuno pasivne žene, na kraju dočekaju svoju sreću odnosno svog princa.

Koje su posledice

Kompleks Pepeljuge blokira duhovni i emocionalni razvoj. Ovakve žene mogu imati velikih problema da pronađu osobu s kojom bi ostvarile emotivnu vezu. Neke ostaju trajno usamljene, čekajući svog princa. Druge lutaju od veze do veze tražeći onog savršenog. Često ih privlače muškarci koji su bogati, moćni, često stariji jer u njima na neki način vide svog spasitelja. U takvoj vezi žena sa kompleksom Pepeljuge postaje totalno pasivna i zavisna, bez samopoštovanja, bez svojih želja i ambicija. Prisutan je totalni nesklad između snova i stvarnosti. Ovakve žene često trpe i nasilje. Čekaju neko čudo da se desi, umesto da uzmu sudbinu u svoje ruke. One nastavljaju da budu u ulozi mučenice koja trpi nepravdu, ali veruju da će ih sreća pronaći kad-tad.

Šta je rešenje

Žena sa kompleksom Pepeljuge prvo mora da odraste, tj.da raskrsti s detetom u sebi. Da shvati da ima problem, a zatim da se suoči sama sa sobom i definiše ko je ona, zbog čega vredi, da prihvati sebe onakvu kakva jeste i što je najvažnije da zavoli sebe. To neće biti lako, jer su u pitanju naučeni obrasci ponašanja i biće potrebno puno vremena, a možda i stručna pomoć. Iz života u bajci da se vrati u realnost, da shvati da neće sve biti savršeno i divno i da se za sve mora boriti. Ništa neće doći samo od sebe. Da osvesti svoje realne želje, potrebe i ciljeve. Koliko puta je na pitanje šta želi ili kada je trebalo da bira pogledala u partnera, tražeći njegovu podršku ili odobrenje…Sada to treba da uradi sama. Mora da shvati da neće uvek drugi biti tu da joj pomognu i podrže, da mora da se bori sama i da joj ne trabaju spasioci.

Kada bude cenila sebe na prvom mestu, žena će biti u stanju da uđe u zdravu emocionalnu vezu. A da bi do toga došlo, mora prvo da otvori svoje srce, da pokaže interesovanje ili da nekome pruži šansu.

Izvor: Sensa