Kako vi doživljavate zimu? Na šta vas hladno vreme i snežni pokrivači prvo asociraju? Za mnoge ljude zima je povezana sa čarolijom, srećom, zabavom, mirnisnim pomorandžama, praznicima, dekoracijom... Ipak, za neke osobe sjaj, šljokice i euforija mogu biti opterećujući i hladno vreme im donosi monotoniju, osećaj usamljenosti i nepovoljnog raspoloženja.

Sezonska depresija je najrasrostranjenija zimi, a kao simptomi depresivnog raspoloženja javljaju se apatija, loše raspoloženje, umor, opšta slabost, osećaj težine u nogama ili rukama, preosetljivost, bes, povećana potreba za snom ili nesanica, povećanje ili smanjenje apetita, i drugi neprijatni simptomi.

Ukoliko osećate da simptomi zimskog depresivnog raspoloženja ugrožavaju kvalitet vašeg života, neophodno je da se obratite za pomoć stručnjaku, u vidu psihologa ili psihoterapeuta. Pored neophodnih saveta stručnjaka, terapije i tehnika koje vam preporuči, možete kao dodatnu pomoć isprobati sledeće:

1. Izložite se više svetlosti. Pokušajte da provedete vreme na otvorenom tokom dana. Ovo će značajno poboljšati vaše raspoloženje i opšte blagostanje. Na kraju krajeva, mnogi psiholozi smatraju da je glavni razlog za pojavu takvog stanja nedovoljna količina svetlosti, zbog čega naše telo gubi vitalnost. Takođe, boravak na svetlosti je važan za vitamin D za koji je naučno dokazano da je povezan sa raspoloženjem.Ako većinu vremena provodite u kancelariji, pokušajte da sedite bliže prozoru. Tako će vam biti prijatnije da radite.

2. Koristite svetlei omiljene boje u svemu: enterijer, odeća, pribor. Ukrasite zidove svog doma slikama u boji, stavite cveće u vazu, a na kuhinjskom stolu neka bude posuda puna raznobojnog i ukusnog voća. Boje mogu uneti vedrinu u tmuran dan!

3. Treči savet da se oslobodite zimskog depresivnog raspoloženja jeste da se aktivirate. Hodajte, šetajte, trčite, skačite, vežbajte, vodite ljubav - radite šta god želite, ali ne dopustite sebi da po ceo dan provedete u fazi mirovanja na kauču ispred televizora. Kretanje je ono što u nama budi vitalnu energiju koja pomaže da se prevaziđu bilo kakve poteškoće i psihički nestabilna stanja.

4. Važan uslov za prevazilaženje krize je prisustvo pozitivnih emocija. Češće zavirite u svoje srce i odgonetnite koje emocije su tamo skrivene. Da li ste nešto negativno potisnuli? Ako jeste, izbacite ga iz svoje duše. Razvijajte pozitivne emocije kroz razne tehnike opuštanja, družite se sa prijateljima, idite u spa, slušajte lepu muziku, pišite dnevnik zahvalnosti... Definišite za sebe nekoliko aktivnosti koje vam donose maksimalno zadovoljstvo i pređite na dobro raspoloženje.

5. Kreativnost otvara nove horizonte i uvodi nas u nepoznate dubine sopstvene duše. Pokušajte da pronađete nešto poznato za sebe što će vam doneti zadovoljstvo i mir. Od lošeg raspoloženja obično pomaže vajanje od gline, slikanje, dekupaž itd. Proces stvaranja nečega će vas naučiti da cenite sadašnji trenutak i inspiriše vas na nova dostignuća.

6. Širite ljubav. Povežite se dublje sa partnerom, porodicom, prijateljima, decom - oživite ljubav, pustite da vas ona isceli. kada vam je potrebna pomoć tražite je. Razgovarajte sa osobom od poverenja otvoreno. Pustite neka se emocije izliju iz vas.

Pored navedenih primera, možete pronaći i neke svoje koje će poboljšati raspoloženje. Važno je samo da ne zanemarujete depresivno raspoloženje, da se posvetite sebi i slušate šta vam emocije poručuju. Volite sebe i potrudite se da od zime napravite proleće u svom umu!

Izvor: Sensa