Svi mi možemo biti zavedeni šarmom, harizmom, fizičkim izgledom i manirima druge osobe i pomislimo kako je ona savršena za nas. Ali, nakon početničkog zanosa i osećaja da smo na sedmom nebu možemo shvatiti da ništa nije tako idilično kako izgleda i da osoba nije onakva kakvom se predstavlja. Nimalo retko, shvatimo da je ona zapravo emocionalni psihopata. Evo šta, između ostalog, odlikuje ovakve ljude:

- Misle da nikada ni za šta nisu krivi

Ako postoji problem, psihopata smatra da ste vi kirivi za njega, da ste ga vi napravili. Ako se osećate povređeno, reći će vam da ste previše osetlivi. Ako psihopata uradi nešto što vi smatrate lošim, opet će reći da ste vi krivi za to jer ste ga uznemirili, razbesneli… Najočiglednija osobina emocionalnog psihopate je njegova apsolutna nesposobnost da vide stvari iz ugla druge osobe.

On jednostavno ne razume zašto nešto može da vas uznemiri ili zašto zbog nečega možete da patite i brinete. Vi se zbog toga osećate loše, krivite sebe, stidite se svojih osećanja…Nije retko da vas psihopata vređa govoreći kako ste slabi, nesposobni, kako vas niko drugi ne bi trpeo…

Stalno preispitujete sebe

Na taj način psihopata vam usađuje kompleks niže vrednosti, vi sve više sumnjate u sebe, svoje sposobnosti, svoj razum… I sami počinjete da mislite da ni za koga drugog nećete biti dobri i da ste srećni što ga imate. Zaista počinjete da verujete da ste vi neko ko uvek greši, a da je on u pravu. On je vaš vodič i vi bez njega ne biste znali niti umeli.

Javlja vam se i osećaj zbunjenosti- nekada je sve što ste radili bilo dobro, on vas je hvalio, osećali ste se posebno. Ali, onda je sve krenulo nizbrdo. On je postao nezadovoljan vama, optužuje vas, krivi vas. Govori vam kako je samo iskren, a ne okrutan i kako je to za vaše dobro. Kada prigovorite, on će vam reći da ste paranoični, da izmišljate. Ako ste uznemireni zbog onoga što je rekao, ti je zato što ste sve shvatili pogrešno. Uvek je problem u vama.

Psihopata se nikad ne izvinjava, ne oseća krivicu, nema empatiju prema tuđim emocijama i problemima. Nema osećaj odgovornosti, ne misli da u bilo čemu greši.

Ako je osoba s kojom ste u vezi ovakva, ne zatvarajte oči i ne pravite se da će sve da prođe. Jer neće. Nemojte govoriti sebi da nikada nećete pronaći nekog ko će vas voleti, jer to nije tačno. Ovo što trenutno imate nije sreća niti ljubav već zamka psihopate. Vredni ste prave ljubavi i poštovanja. Čim primetite da nešto nije u redu, da se u vezi ne osećate dobro, idite. Prekidajte sve veze, jer što se više udubite u ove odnose, to će kasnije biti teže da ih se oslobodite. Jer, nažalost, čovek se navikne i na loše.

Izvor: Sensa