Mnogi od nas smatraju da je zabrinutost normalno stanje u životu, ali se vode i sledećim rečima - "Ako se ne brinem, desiće se nešto loše."; "Ako ne brinem unapred i budem bezbrižna, postoji rizik da ću se posle razočarati."

Ovako postajemo zavisnici od brige, navikavamo se da brinemo o svemu i da u svojoj glavi često kreiramo negativne projekcije stvari koje se još nisu dogodile. Umesto da brinete, svoje vreme i energiju možete pretvoriti u nešto produktivno, u planiranje!

Kada uđete u zabrinjavajuću spiralu, vaše brige skaču sa briga u jednom delu vašeg života na veće, strašne stvari u mnogim delovima vašeg života. Tri minuta se vrlo brzo pretvaraju u tri sata, a ta anskioznost utiče na nas i na fizičkom nivou - od migrene preko lupanje srcam do znojenja ruku i mentalne iscrpljenosti. Briga ne rešava vaš problem, ona ga samo može produbiti.

U svojoj knjizi "Ovo je ono što je važno", psihološkinja Pepetua Neo objašnjava da je jedan od vodećih načina da se oslobodite brige planiranje, odnosno analiza situacije kroz plan. Istina je da je teško iskoreniti zabrinutost iz života preko noći, ali praktikovanjem ove vežbe možete postpeno zabrinutost pretvarati u produktivnost. Kako navodi, ovo bi moglo da smanji 90% osećaja zabrinutosti u životu.

Pratite sledeće korake:

Korak 1: Procena

U bolnicama medicinski timovi preliminarno procenjuju šta da rade sa svakim pacijentom na osnovu hitnosti i šta je potrebno u pogledu medicinske nege. Vaš pacijent je vaša zabrinutost, a kako biste je sanirali, postavite sebi sledeća pitanja:

Da li je ovo rešivo?
Da li se ovo može kontrolisati?
Da li je ovo relevantno?

Korak 2: Resetujte

Korak 2 je da resetujete svoj mozak. Jer kada ste zabrinuti, vaš mozak radi u režimu straha. Što znači, vaša primitivna struktura mozga, poznata kao amigdala - koja se bavi samo vašim preživljavanjem, a ne napredovanjem - je glavna. Da biste resetovali mozak, tri puta duboko udahnite polako. Uverite se da kada udišete, naduvavate stomak kao balon, i obrnuto. Izdahnite što sporije možete. Ovo vraća vaš mudri mozak u dodir sa realnosti.

Korak 3: Rešite

Korak 3 je da iskoristite tu mentalnu energiju. Uzmite olovku i papir ili otvorite digitalnu belešku. Na vrhu napišite problem koji želite da rešite i vremenski okvir. Na ovaj način ćete izaći sa strategijom, a ne ubeđivati sebe da sve dublje tonete i da nema izlaza.

Korak 4: Nagrada

I na kraju, korak 4 je nagrađivanje sebe. To može biti prelepa šolja čaja ili samo zahvalnost što se ovo rešilo. Ovo pojačava novu naviku - d aumesto zabrinutosti tražite rešenja.

Izvor: Sensa