U tekstu zagrebačke instruktorke joge Vjerne Nevistić saznajte zašto je dobro praktikovati anuloma pranajamu i u koje vreme deluje na pojedine čakre.

"Dah je veza između uma i tela. Ako možemo da kontrolišemo svoj dah i svoje disanje, možemo da kontrolišemo svaki aspekt našeg bića." (Anatomy of Hatha yoga, H. David Coulter).

Mnogi praktičari joge bi se složili sa ovom tvrdnjom, a činjenica je da nam svesno disanje omogućava bolje zdravlje, više energije i bolje raspoloženje. U većini slučajeva ne obraćamo pažnju na to kako dišemo, a naši unutrašnji organi diktiraju dubinu i količinu udisaja i izdisaja, ali ako želimo možemo da dišemo svesno što možemo i da hodamo svesno prilagođavajući dužinu koraka ili jesti prilagođavajući brzinu i dužinu žvakanja. Disanje u velikoj meri kontroliše autonomni nervni sistem, koji se deli na simpatički i parasimpatički.

U trenucima opasnosti ili povećane fizičke aktivnosti, simpatički nervni sistem širi disajne puteve, omogućavajući vazduhu da lakše cirkuliše. Kada je sve mirno i manja je potreba za vazduhom/kiseonikom, parasimpatički nervni sistem aktivira glatke mišiće oko disajnih puteva, koji ih blago sužavaju i omogućavaju manji protok vazduha. Ali kako autonomni respiratorni sistem reguliše disanje u zavisnosti od naših trenutnih potreba, možemo koristiti različite načine disanja i jogijske pranajame da utičemo na rad simpatičkog i parasimpatičkog sistema. Tako, na primer, isprekidano i plitko disanje može izazvati napade panike. Dok je mirno, duboko disanje usporava rad srca, snižava krvni pritisak i donosi osećaj mira i stabilnosti.

Jogijsko disanje (pranajama) koje smiruje um i izbacuje neželjene misli, poboljšava koncentraciju i donosi više kiseonika u mozak od normalnog disanja naziva se anuloma viloma, odnosno naizmenično disanje kroz nozdrve bez zadržavanja daha.

Ovu pranajamu izvodimo na sledeći način: sedimo prekrštenih nogu ili klečimo, a kičma je u neutralnom položaju oslonjena na pod. Levi dlan u Jnana Mudri (dodir kažiprsta i palca) je postavljen na levo koleno, a desni u Vishnu Mudru (kažiprst i srednji prst dodiruju dlan, a ostali prsti su ispruženi). Palcem desne ruke zatvorite desnu nozdrvu, udahnite kroz levu nozdrvu, zatim domalim prstom desne zatvorite levu nozdrvu i izdahnite na desnu, udahnite na desnu i ponovo palcem zatvorite desnu nozdrvu i izdahnemo na levu. To je jedan krug.

Dišemo što mirnije, duže i dublje, kao da pred nosom imamo sveću čiji plamen ne želimo da izgasimo dahom. Preporučljivo je izvesti najmanje 7 krugova.

Ako radimo anuloma viloma pranajama između 22 i 4 ujutru deluje na srčanu čakru , između 4 ujutru i 10 deluje na grlenu čakru, između 10 i 16 na treće oko, čakru između obrva i između 16. i 22 na krunskoj čakri koja se nalazi na gornjim glavama.

OPREZ: Kao i sve pranajame, izvodi se na prazan stomak.

Redovno izvođenje ove pranajame stimuliše mozak na bolji rad i povezuje levu i desnu hemisferu mozga, kada udahnemo na levu nozdrvu budimo desnu stranu mozga i obrnuto. Poboljšava i uravnotežuje protok vazduha kroz nozdrve, i protok energije (prane) kroz energetske kanale. Takođe, čisti sinuse i podiže imunitet organizma.

Izvor: Sensa