Ova asana dobro utiče na fizičko telo ali i na psihu i emocije tako što umiruje misli i osećanja, donosi unutrašnju ravnotežu, pročišćava i budi čakre. Osnovna svrha joga položaja je otvaranje svih napetih i blokiranih područja tela i ispravljanje iskrivljenih struktura tela, pogotovo u području kičmenog stuba.

Joga vežbe na taj način daju energiju telu i omogućavaju mu zdravo funkcionisanje. Ako se tokom vežbanja ne posvećuje pažnja pravilnom istezanju kicme, grudni koš se ne otvara i disanje ne ostvaruje svoju pravu funkciju u joga položaju. Za pravilan protok energije kroz kicmu preporučuje se položaj mačke u kojoj je fokus pokreta na kičmi.

Način izvođenja

Položaj se izvodi na kolenima i dlanovima. Ukoliko vam je nelagodan položaj ili imate problema sa kolenima stavite jastuce ili nešto mekše ispod kolena. Ruke i potkolenice su prave, vertikalne i međudobno paralelne. Položaj kičme podseća na sedlo, istegnite leđa. Glavu podignite gore, otvorite grudni koš, udahnite, a zatim spustite glavu, pogled usmerite prema pupku, nakostrešite leđa kao mačka i izdahnite. Udišući, spuštajte leđa i stomak ka podu, podižite glavu i sedalni deo ka plafonu. Usmerite pogled što više gore, da biste što više istegli grudni koš. Ponovite vežbu tri do pet puta.

Dobrobiti vežbe

Isteže, jača i prokrvljuje mišiće vrata, ramena i donjeg dela leđa, i povećava gipkost cele kičme. Povećava snagu i fleksibilnost zglobova. Izuzetno dobra vežba za ublažavanje menstrualnih tegoba. Masira unutrašnje organe, uravnotežava metabolizam, otklanja nadutost i druge probleme sa varenjem. Podstiče pravilno držanje tela, ali i opuštanje. Vrlo je umirujuća tako da se terapeutski koristi kod stanja stresa, donosi unutrašnju ravnotežu, pročišcava od negativnosti i podstiče otvaranje energetskih centara.