Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pilates vežbe od kojih će prestati bol u leđima: morska sirena za otvaranje karlice i ramena

Cilj ove vežbe neće biti zavođenje niti pesma koju su morske sirene pevale na morima, već položaj u kome će naše telo da uplovi u prelep osećaj istezanja i otvaranja.

  Izvor: Maja Medić

Postojanje morskih sirena u mitologijama i kulturama različitih civilizacija stvarale su različite priče i legende. I danas, od bajki do crtanih filmova, one su prelepa bića dugih kosa sa gornjim telom lepe žene, a donjim delom tela ribe. Mnogi pisci i umetnici nalazili su inspiraciju u morskim sirenama i prenosili ih u knjige, pesme i na slikarska platna.

Uglavnom su sedele zavodnički na stenama sa repom lagano podvijenim pod sebe i u stranu. I nije čudno da je ovoj vežbi i sam J. Pilathes dao ime Mermaid - morska sirena. Kada je izvodimo trebalo bi da zauzmemo sličan zavodnički položaj. Cilj neće biti zavođenje niti pesma koju su morske sirene navodno pevale na dalekim na morima, već položaj u kome će naše telo da uplovi u prelep osećaj istezanja i otvaranja.

Pilates vežbe: kako da istegnete kičmu i rešite se bola i stresa...

Naravno, ukoliko ste početnik ili ste dugo pravili pauzu u vežbanju, sigurno je da se u zauzetom položaju i nećete osećati baš kao sirena jer ćete više osećati nelagodnost i zatezanje u karličnom i ramenom pojasu, a često i u kolenima ukoliko imate problem sa istim.

Kako su nam u zauzetom položaju rotirani kukovi i bedra u kontra smeru, neminovno je da se ponovo podsetimo onog čestog problema savremenog čoveka, a to je bol u leđima.

Naime, za tu rotaciju zadužena su dva veoma važna mišića -psoas i piriformis, koji su odgovorni kod bola u leđima. Zadužena su da gornji deo tela -trup i sakrum (slabinsku kost) drže uspravno u odnosu na donje ekstremitete - noge. Deluju i na rotacije u zglobu kuka, pa samim tim kada zauzmemo položaj morske sirene možemo da osetimo zatezanje u kuku i slabinskom delu leđa.

S obzirom na to da kroz svakodnevne aktivnosti uglavnom uvek više koristimo jednu stranu tela, s vremenom se upravo isti mišići skraćuju, pa mogu dovesti i do skraćivanja dužine noge te iste strane. Vučenjem i skraćivanjem navedenih mišića dolazi i do hiperekstenzije pršljenova lumbalnog dela, pa nastaje i bol u tom delu.

Stot pilates: upoznajmo svoje telo i naučimo kako da pravilno koristimo svaki mišić...

Upravo zato već samim zauzimanjem ovog položaja delujemo na otvaranje karličnog pojasa, kao i na istezanje navedenih mišića. Ukoliko osećamo snažno zatezanje u navedenom delu, za sam početak biće dovoljno da ostanemo u njemu, dišući duboko i istežući se temenom nagore. Nakon nekoliko sekundi tenzija će popustiti. Ukoliko imate bilo kakav osećaj zatezanja u leđima, ostanite nekoliko minuta u položaju i bol će se smanjiti.

Vežba:

Zauzmite položaj kao na slici, pokušavajući da u zauzetom položaju sedalne kosti i dalje ostanu na podu. Ruke su u odručenju, a mogu biti i ispred tela ukoliko je lakše zbog sedalnog dela. Možemo nekoliko dubokih udisaja i izdisaja da ostanemo u ovom položaju sa tendencijom da se kroz svaki izdisaj izdužujemo nagore - zamišljamo kao da temenom rastemo ka nebu!

joga_vezbe_od_kojih_ce_prestati_bol_u_ledima_morska_sirena_za_otvaranje_karlice_i_ramena_aps
Izvor: Maja Medić

Kroz izdisaj radimo otklon telom u stranu, zadržavajući sedalni deo na podu. Delujemo na otvaranje karličnog pojasa, istezanje donjeg dela leđa, kao i kosih trbušnih mišića.

joga_vezbe_od_kojih_ce_prestati_bol_u_ledima_morska_sirena_za_otvaranje_karlice_i_ramena_1
Izvor: Maja Medić

Ponovimo 4-5 puta, pa onda u drugu stranu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj