Kotleti se obično prave od mesa, ali od jednog tajmnog sastojka možete napraviti fantastične kotlete, posne, zdrave i sočne. Tajna je u heljdi! Heljda je biljka koja se sve više koristi u pripremi zdravih jela, ne sadrži gluten, bogata je hranljivim sastojcima - sadrži gvožđe, cink, selen, mangan, magnezijum i bakar. Kada je reč o vitaminima, heljda je dobar izvor vitamina B kompleksa, posebno vitamina B6, niacina i roboflavina.

Danas vam donosimo jedan jednostavan, a kreativan, zanimljiv i ukusan recept za kotlete od heljde. Dopašće se čak i ljubiteljima mesa!

Sastojci:

  • 250 ml heljde
  • 500 ml vode
  • 2 jaja
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 1/5 kašičice crnog mlevenog bibera
  • 2 čen belog luka
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 kašike prezli

Priprema:

Čistu heljdu prelijte vodom i stavite da se kuva. Kada omekša i bude skroz kuvana, sklonite sa vatre. Crni luk iseckajte na sitno, a šargarepu izrendajte. Zatim pržite na malo ulja dok ne omekšaju, dodajte u smesu prstohvat crnog bibera.

U malo ohlađenu heljdu dodajte 2 jajeta i sve umutite ručnim mikserom ili u blenderu. U smesu od heljde i jaja dodajte prženi luk i šargarepu, beli luk i so. Dobro promešajte. Oblikujte smesu u kotlete, pa svaki uvaljajte u prezlu, a zatim ih pržite u tiganju dok ne postanu zlatno smeđe boje, oko 5-6 minuta. Nakon toga ih ostavite još 7 minuta u tignaju pod poklopcem da se spremaju na srednoj vatri.

Možete ih preliti sosom od pavlake ili koristiti tzatziki sos. Poslužite tople.

Izvor: Sensa