Kotleti se obično prave od mesa, ali od jednog tajmnog sastojka možete napraviti fantastične kotlete, posne, zdrave i sočne. Tajna je u heljdi! Heljda je biljka koja se sve više koristi u pripremi zdravih jela, ne sadrži gluten, bogata je hranljivim sastojcima - sadrži gvožđe, cink, selen, mangan, magnezijum i bakar. Kada je reč o vitaminima, heljda je dobar izvor vitamina B kompleksa, posebno vitamina B6, niacina i roboflavina.
Danas vam donosimo jedan jednostavan, a kreativan, zanimljiv i ukusan recept za kotlete od heljde. Dopašće se čak i ljubiteljima mesa!
Sastojci:
- 250 ml heljde
- 500 ml vode
- 2 jaja
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 2 kašike biljnog ulja
- 1/5 kašičice crnog mlevenog bibera
- 2 čen belog luka
- 1/2 kašičice soli
- 3 kašike prezli
Priprema:
Čistu heljdu prelijte vodom i stavite da se kuva. Kada omekša i bude skroz kuvana, sklonite sa vatre. Crni luk iseckajte na sitno, a šargarepu izrendajte. Zatim pržite na malo ulja dok ne omekšaju, dodajte u smesu prstohvat crnog bibera.
U malo ohlađenu heljdu dodajte 2 jajeta i sve umutite ručnim mikserom ili u blenderu. U smesu od heljde i jaja dodajte prženi luk i šargarepu, beli luk i so. Dobro promešajte. Oblikujte smesu u kotlete, pa svaki uvaljajte u prezlu, a zatim ih pržite u tiganju dok ne postanu zlatno smeđe boje, oko 5-6 minuta. Nakon toga ih ostavite još 7 minuta u tignaju pod poklopcem da se spremaju na srednoj vatri.
Možete ih preliti sosom od pavlake ili koristiti tzatziki sos. Poslužite tople.
Izvor: Sensa
Koji je vaš životni moto? Vaša omiljena banana otkriva da li vam je ključ vreme, iskustvo ili zlatna sredina
Sreća stiže za 3 horoskopska znaka 2. aprila 2025: Jezde na talasu optimizma i podstiču druge na promenu
Dnevni horoskop za 2. april 2025: Biku će neko probuditi uspavane emocije, Rak je na korak do istinske sreće
Kako se koristi grejpfrut za negu kože? Moćna voćka vraća licu sjaj, uklanja akne i pigmentne fleke
Koja je energija aprila 2025? Ivana nam otkriva tarot kartu koja predviđa harmoniju ako se čuvate jedne emocije