Zdrava i izbalansirana ishrana je neophodna za zdravlje organizma, dobru energiju i ravnpotežu u telu. Od hrane koju unosimo zavisi i naš imunitet koji je presudan čuvar tela od raznih oboljenja. Mnogi u Srbiji koriste neke nezdrave tradicionalne načine pripreme jela koji, kada se konzumiraju u velikim količinama, mogu ugroziti zdravlje i imunitet, a jedan od njih svakako je zaprška.

Konsultovali smo diplomiranog nutricionistu-dijetetičara Aleksandru Sedlarević iz nutricionističkog studija "Aleavita" po pitanju kako napraviti zdrav ručak koji jača imunitet i pozitivno utiče na sistem organa za varenje. Njen savet je da izbacimo zaprške, suncokretovo ulje, prejake začine i brašno, a evo šta propručuje kao pravi izbor za ručak:

"Ako postoji mogucnost da obrok kuvani spremimo samostalno, uvek je dobra opcija I zdravija a na taj način unosimo kvalitetnije namirnice u kombinaciji sa zdravim mastima. Kuvanahrana izuzetno pogoduje celom digestivnom traktu. Kako bismo osigurali da skuvan obrok bude zaista zdrav, neophodno je da se pobrinemo da:

• Jelo bude spremljeno bez zaprške i jakih začina: bez brašna i suncokretovog ulja, bez vegete, karija i bibera
• Supe i čorbe se spremaju od povrća sa nemasnim mesom, bez dodataka jaja i griza.
• Kuvani obrok kao što je pasulj, grašak, slatki kupus, razne muske sa povrćem I mesom, rižoto sa mesom ili povrćem..."

fotografija (1)
Privatna arhiva 

Kada je reč o mesu, nutricionistkinja onima koji ga jedu predlaže da konzumiraju sledeće tipove mesa - "Ako ne postoji dovoljno vremena sa pripremu kuvanog obroka uvek zdravija opcija moze biti posno meso kao sto su piletina, ćuretina, teletina, junetina ili posna riba. Ako ste ljubitelj ribe, najbolji izbo su: pastrmka, oslić, skuša, brancin, orada, losos. I uvek se pobrnite da imate uz to unos povrća i sveže salate."

Napomena: Ako konzumirate meso, potrudite se da to meso bude provereno i organskog porekla.

Izvor: Sensa