Cimet je začin koji najčešće povezujemo sa slatkišima, toplim sutlijaše,m, kolačima, pitama i rolnicama, ali ovaj ukusan i aromatični začin ima i lekovito svojstvo. "Popularnost" cimeta se uvek poveća tokom zime, jer ovaj začin mirisomi ukusom može da zagreje tokom hladnih dana.

Saznajte koje sve prednosti donosi konzumiranje čaja od cimeta - aromatičnog zimskog napitka:

  1. Snižava nivo šećera u krvi - Cimet može imati efekte nalik insulinu, pa osobe koje imaju rizik od dijabetesa, pored preporučene terapiej od strane lekara, dodatno mogu kontrolisati nivo šećera konzumiranjem i čaja od cimeta.
  2. Reguliše loš holesterol - Istraživanja pokazuju da redovno uzimanje čaja od cimeta može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola, što zauzvrat može pomoći da zaštitite svoje srce.
  3. Mršavljenje - Cimet pomaže da se smanji težina stvarajući osećaj sitosti i smanjuje želju za hranom. Takođe, ubrzava metabolizam i pomaže nam da sagorevamo više kalorija.
  4. Bogat je antioksidantima - Cimet je pun antioksidansa koji nas zauzvrat štite od slobodnihradikala, bore se i sprečavajuupalne procese u telu. Zbog velikog prisustva antioksidanata povoljno deluje i na proces detoksikacije.
  5. Pomaže u smanjenju stomačnih bolova - Supstanca prisutna u cimetu koja se zove katehini može pomoći u ublažavanju tegoba u stomaku kao što su dijareja, grčevi u stomaku, loše varenje itd.
  6. Bori se protiv virusa i bakterija - Cimet ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva koja pomažu u sprečavanju rasta štetnih bakterija, borbi protiv virusa i raznim infekcijama. Zbog toga ga možete piti preventivno u sezoni prehlada i gripa.
  7. Poboljšava pamćenje - Mnoga istraživanja pokazuju da konzumiranje cimeta povoljno utiče na fnkcionisanje mozga i kognitivne sposobnosti.
  8. Ublažava menstrualne bolove - Cimet, zbog svojih svojstava protiv zgrušavanja, može pomoći u razređivanju menstrualne krvi. Ovo zauzvrat olakšava menstrualni bol uzrokovan prekomernim zgrušavanjem. Takođe može doneti olakšanje od grčeva.
  9. Pozitivno utiče na zdravlje srca - Opušta krvne sudove, smanjuje krvnipritisak, podiže dobar HDL holesterol, podstiče zdravu cirkulaciju krvi i smanjuje trigliceride u krvi.

Recept za čaj od cimeta

U šerpu stavite dva štapiće cimeta (najbolje cejlonskog) i vodu. Stavite da se kuva na jakoj vatri dokne proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 15 minuta. Uklonite štapiće cimeta, a čaj procedite od komadića koji su se tokom kuvanja možda oljuštili. Poslužite toplo, a možete ga i zasladiti sa malo meda.

Izvor: Sensa