Palačinke su mnogima omiljena poslastica još od detinjstva. Najčešće ih mažemo sa čokoladnim kremom i mlevenim keksom, marmeladom i raznim džemovima, pa čak ih jedemo i slane sa mesom, sirom, kečapom itd. Ipak, možemo biti malo maštoviti i napraviti kombinaciju slatkog i slanog, pa vam predlažemo recept za palačinke sa filom od svežeg sira, pavlake i suvog grožđa.

Osim što suu izuzetno kremaste i slasne, one osvežavaju i daju sjajnu kombionaciju ukusa. Napravite ih za porodicu i voljene osobe i zasladite se na jedan sjajan način. Pored suvog grožđa, dodajte i orase za hrskavi momenat u ovom nestvarno dobrom slatkišu.

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 šolja brašna
  • 1 kašičica šećera
  • prstohvat soli
  • 2 kašike biljnog ulja

Za fil:

  • 300g masnog svežeg sira
  • 50g pavlaka
  • 50 g suvog grožđa
  • 50 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • šaka oraha

Priprema:

Jaje treba da bude sobne temperature, a mleko malo toplo. Umutite jaje sa šećerom i solju dok ne postane penasto. Zatim postepeno dodajte čašu mleka i mešajte. Prosejte brašno, sipajte pola čaše u mešavinu jaja i mleka. I mešajte dok grudvice ne nestanu. Zatim ponovo dodajte mleko, posle brašna.

Mleko se dodaje poslednje i na kraju dodajte dve kašike biljnog ulja. Testo treba da bude prilično tečno. Ostavite 15 do 20 minuta da odstoji. Zatim ponovo dobro promešajte. Posle toga možete pržiti palačinke. Dobro zagrejte tiganj, podmažite biljnim uljem. Palačinke se prže brzo, za samo nekoliko minuta.

Dok pržita palačinke. napravite fil. Potrebno je da pomešate sveži sir sa pavlakom i šećerom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte vanilin šećer po ukusu. Isperite suvo grožđe, sipajte vrelu vodu i ostavite da se kuva 5 minuta, a zatim ponovo dobro isperite. Dodajte suvo grožđe u sveži sir, mešajte. Vaš fil je spreman.

Ostavite da se palačinke malo ohlade, pa ih premažite filom i urolajte onako kako volite. Za bolji ukus, preporučuje se da se palačinke prže na puteru sa obe strane. Po želji,možete ih preliti i voćnim sirupom.

Izvor: Sensa