Doktorka Gladis Mek Geri poznata je kao "majka holističke medicine", a sada ima 102 godine i njena rutina je neverovatna. Ona i dalje vozi tricikl, aktivna je i motiviše, a evo koji su njeni saveti i navike za dugovečnost.

"Moji dani su prilično jednostavni: ujutru se protežem, izgovaram molitvu, jedem zdrav doručak bogat vlaknima i šoljicu kafe, i nastavljam svoj dan", objasnila je doktorka MekGeri. Posle doručka, ona odvaja vreme da se poveže sa drugima i sa sobom. "Svako jutro se čujem sa prijateljicom Rouz i razgovaramo o desetogodišnjem planu, koji mi pomaže da znam u kom pravcu idem sa svojim životom", kaže ona.

Dok nastavlja svoj dan, dr MekGeri ulaže koncentrisane napore da hidrira i napaja svoje telo hranljivim obrocima i puno odmora. "U podne, jedem zdrav ručak poput salate ili možda nešto teže pre nego što odspavam sat vremenau podne". Uprkos godinama i ograničenim pokretima, trudi se da ostane aktivna. "U nekom trenutku u danu pokušavam da pređem svojih 3 800 koraka pomoću hodalice, što često radim samo hodajući po kući."

Ali, hodanje nije jedina njena aktivnost, već se trudi kad god joj prilike dozvoljavaju da se provoza svojim crvenim triciklom koji naziva "crvena ptica". Tricikl je upravo dobila za svoj 102. rođendan, a uživa da se vozi polako i svaki minut joj predstavlja zadovoljstvo. "Naravno, vožnja triciklom pomaže u ravnoteži i održava me u formi, ali je takođe veoma zabavna; moramo da nastavimo da se zabavljamo tokom celog života - tako je važno da radimo stvari samo iz radosti."

Još jednu prednost koju istiće jeste da je tokom vožnje bicikla povezana sa prirodom i što je takva aktivnost podstiče da izađe iz kuće. "Proleće tako dobro miriše kada imate drveće citrusa okolo—tako da me moj tricikl izvlači napolje i daje mi način da se povežem sa svetom oko sebe dok pomeram svoje telo i uživam u životu."

Nakon dana ispunjenog dobrom kondicijom, brigom o sebi i zabavom, dr MekGeri počinje da se opušta za veče. "Jedem nešto lakše za večeru da ne idem u krevet sa teškim stomakom. Idem u krevet u 20 sati da bih bila siguran da ću se, čak i ako ne spavam – to se sve manje dešava kako starimo – dovoljno odmarati."

Takođe, kako bi sačuvala pokretljivost, stanje kostju i mišića, aktivirala limfu i nahranila ćelije, redovno ima masaže celog tela. "Dodir je hranljiv i za moj um i dušu – verujem da je svima potrebna neka vrsta bezbednog i utešnog dodira od drugih, bilo da je to maženje sa voljenom osobom ili kućnim ljubimcem."

Pored uključivanja masaže u svoju nedeljnu rutinu, dr MekGeri koristi i kraniosakralna terapiju - holistička tehnika koju terapeut koristi laganim dodirom na kostima glave i na kičmenom stubu subjekta, kako bi uspostavio kontakt s kranijalnim sakralnim ritmom osobe, kako bi ga stimulisao i podržao.

Doktorka je objasnila da je za svoje 102. godine shvatila koliko je rutina važna po mentalni i fizičko zdravlje, kao i da se njena rutina u skladu sa godinama i okolnostima stalno menjala. jedino što je zadržala od detinjstva jesu molitva i zdravaishrana.

"Sve u svemu, uvek sam prilagođavala svoju rutinu onome što je moguće za mene, u zavisnosti od toga gde se nalazim u svom životu. Kada sam imala punu kuću male dece, ili kada sam imala stalnu medicinsku praksu i provodila duge noći prateći porođaje, uhvatila sam se za svaku rutinu koju sam mogla da uradim i nisam se opterećivala time. Onda, kada sam počela da imam više vremena da ga kreiram kako hoću, prešla sam na potpuniju rutinu." Kako navodi, važno je da rutina bude fleksibilna, da nas ne opterećuje, već da u njoj uživamo.

Doktorka Gladis Mek Geri otkriva koje su njene ključne tajne za dugovečnost - ima ih 6:

  1. Znajte svoju svrhu - Ukoliko ne znate, tražite je. "Moramo uvek da težimo svom osećaju svrhe, našem jedinstvenom doprinosu svetu oko nas koji nam donosi radost, značenje i ono što ja zovem "sok".
  2. Budite fleksibilni - "Život se uvek kreće i moramo biti sigurni da se fokusiramo na načine na koje se krećemo s njim".
  3. Volite duboko - Postoji stara izreka koja kaže da ljubav tera svet da se okreće? Prema doktorci u tome ima istine. "Ključno je zapamtiti da je ljubav život i da nam usmeravanje pažnje na ljubav donosi zdravlje i blagostanje."
  4. Izgradite zajednicu - "Ne možemo zaboraviti ulogu koju zajednica igra u jačanju naše životne snage"
  5. Uvek postoje lekcije koje treba naučiti - Neki ljudi će reći da kada dođu do određenog uzrasta, oni su završilis voje i da nemaju šta da uče. Dr MekGeri se ne slaže. "Sve što se dešava u našem životu je ovde da nas nečemu nauči, da nam pokaže put napred."
  6. Dajte prioritet ljudima, mestima i stvarima zbog kojih se osećate najbolje - "Kada ulažemo svoju energiju u stvari koje nam vraćaju energiju, životna sila teče kroz nas, bukvalno nas održavajući u životu."

Izvor: Sensa