Ukoliko ste stalno na dijeti, ali nemate nikakvih rezultata, trebalo bi da otkrijete uzrok tome. Važno je da znate da određeni nedostaci pogoduju gojenju jer stvaraju neravnotežu u telu, dok drugi povećavaju apetit i teraju da jedete nekontrolisano. Zato bi najbolje bilo da porazgovarajte s lekarom o nedostatku vitamina i utvrdite da li možda zbog toga gomilate višak kilograma.

1. Nedostatak vitamina D

Vitamin D igra ključnu ulogu u regulisanju metabolizma i imunološke funkcije. Studije pokazuju da ljudi sa niskim nivoom vitamina D imaju povećan rizik od gojaznosti. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do povećanja masnih naslaga i insulinske rezistencije, što pogoduje nagomilavanju viška kilograma.

2. Nedostatak gvožđa u telu

Gvožđe je neophodno za transport kiseonika u telu i za proizvodnju energije. Nedostatak gvožđa može dovesti do umora, smanjene fizičke performanse i povećanog apetita, posebno za visokokaloričnu hranu.

3. Nedostatak vitamina B

A posebno nedostatak vitamina B12, koji je važan za ćelijski metabolizam i proizvodnju energije. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do umora i smanjenja brzine metabolizma, a to otežava sagorevanje kalorija i može dovodi do nagomilavanja masti. Ovaj vitamin nedostaje posebno ako usvojite vegetarijansku ishranu ili retko jedete crveno meso.

4. Nedostatak cinka

Cink je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u brojnim biološkim funkcijama, uključujući regulaciju metabolizma, funkcionisanje imuno-sistema i sintezu proteina. Uključen je u regulaciju hormona koji kontrolišu apetit, kao što je leptin, hormon koji signalizira mozgu kada smo siti. Nedostatak cinka može dovesti do poremećaja regulacije ovih hormona, povećavajući osećaj gladi i, implicitno, potrošnju kalorija.

5. Nizak nivo kalijuma

Kalijum pomaže u ravnoteži tečnosti u telu. Nizak nivo kalijuma može dovesti do zadržavanja vode, što onda može dovesti do privremenog povećanja telesne težine. Pored toga, kalijum je neophodan za normalno funkcionisanje ćelija i mišića. Prema tome, deficit može uticati na metaboličko funkcionisanje, što dovodi do smanjenja energije i sposobnosti efikasnog sagorevanja kalorija.

8 elemenata fali u ishrani žena koje ne mogu da smršaju
Shutterstock Ako ne možete da smršate, možda vam fali 8 elemenata u ishrani

6. Nedostatak kalcijuma

Kalcijum nije važan samo za zdravlje kostiju, već i za regulisanje telesne težine. Studije sugerišu da adekvatan unos kalcijuma može pomoći u kontroli težine utičući na metabolizam masti i njihovo skladištenje.

7. Nedostatak magnezijuma

Magnezijum reguliše stotine biohemijskih reakcija u telu, uključujući i one uključene u metabolizam glukoze i insulina. Nedostatak magnezijuma može poremetiti ravnotežu šećera u krvi, povećavajući rizik od akumulacije abdominalne masti i pogodujući gojenju. Ako se osećate umorno i demotivisano, moguće je da imate nedostatak magnezijuma koji utiče i na vaš nervni sistem.

8. Nedostatak joda

Jod je neophodan za optimalno funkcionisanje štitne žlezde, koja reguliše metabolizam. Nedostatak joda može dovesti do hipotireoze, poremećaja štitne žlezde koji usporava metabolizam i može dovesti do povećanja telesne težine.

Nedostatak vitamina u organizmu utvrđuje se jednostavno, krvnim testovima, ali one se moraju uraditi po preporuci lekara opšte prakse, koji će i tumačiti rezultate. On će vas uputiti kod specijaliste, ako je potrebno, ili će vam dati preporuke za promene u vašoj ishrani ili dodavanje suplemenata koji će vam pomoći da popravite neravnotežu i dođete u formu.

Onog trenutka kada otkrijete nedostatke i počnete da asimilujete esencijalne hranljive materije, uspećete da unesete ravnotežu u svoje telo i biće vam lakše da održite svoju figuru

BONUS VIDEO:

Smršajte jedući obilne doručke TikTok/samiraport

Sensa/Z.A.