Čini se kao da su Japan i Koreja u poslednje vreme potpuno preuzeli kontrolu nad društvenim mrežama. Bilo da su to putopisni vlogovi u Tokio ili korejski trendovi lepote koji vas teraju da poverujete da i vi možete imati porcelansku kožu ako pratite režim nege kože od 12 koraka.

Što više listate, više ste uvereni da su ove zemlje dešifrovale kod estetskog života, zdrave ishrane i dobrog izgleda. Ako volite da listate blogove o hrani, nemoguće je da ne naiđete na svet japanskih napitaka koji su zaslužni za dugovečnost ovog naroda.

Japanci su prilično vešti u tome da brigu o sebi učine prijatnom. Ovo je 7 napitaka koji su popularni u Japanu i zašto bi mogli biti odlični za organizam.

1. Mugiča (Mugicha)

Ako bi leto u Japanu imalo prepoznatljivo piće, to bi definitivno bio mugiča. To je čaj od pečenog ječma koji se služi hladan. Porodice u Japanu drže velike bokale čaja u frižideru, spremne za svakoga ko se vrati sa vrućine. Ne sadrži kofein i pun je antioksidanata. Takođe je izuzetno koristan kao pomoć varenju.

shutterstock_1084891742.jpg
Foto: Shutterstock

2. Amazake 

Amazake se pravi od fermentisanog pirinča. To je tradicionalno, slatko i kremasto piće koje se često pije kao zdravstveni tonik u Japanu. Njegova prirodna slatkoća potiče od procesa fermentacije, zbog čega nema čudan ukus kao većina zdravih pića. Bogato je vitaminima poput B1, B2 i dijetetskim vlaknima. Umirujuće je, zasićuje i odlično je za creva i kožu.

3. Soba-ča (Soba-Cha)

Soba-ča je takođe poznat kao čaj od heljde, i kao što ste možda do sada pretpostavili, ima ukus orašastih plodova. Ne sadrži gluten, ne sadrži kofein i ima mnoštvo zdravstvenih prednosti. Poboljšava cirkulaciju i pun je antioksidanasa.

4. Kurozu 

Kurozu ili japansko crno sirće ima pomalo specifičan ukus, ali kada ga jednom probate, bićete oduševljeni. U osnovi je to fermentisano crno sirće napravljeno od smeđeg pirinča. Obično se razblažuje u vodi pre pijenja. Može ubrzati metabolizami i pomoći u gubitku težine.

shutterstock_2573311203.jpg
Foto: Shutterstock

5. Šizo sok (Shisho Juice)

Šizo sok se pravi od crvenih listova perile (Perilla frutescens) ili crne koprive, što mu daje prelepu ružičasto-crvenu nijansu koja izgleda gotovo previše lepo za piće. Ukus je osvežavajući, ali blago ljut, sa aromatičnom notom koja vam pruža osećaj kao da vam bistri glavu. Za šišo se kaže da ima antiinflamatorna i alergena svojstva, što ga čini odličnim letnjim osveženjem.

6. Juzu čaj (Yuzu Tea)

Juzu čaj je sunce u tegli - doslovno. Pravi se od kore citrusa juzua konzervirane u medu ili šećeru, a zatim se meša u vruću vodu da bi se stvorio slatko-kiselkasti, mirisni napitak koji budi sva čula. Citrusne note čine piće osvežavajućim, a bogat je vitaminom C, što ga čini savršenim umirujućim gutljajem.

7. Aodžiru (Aojiro)

Aodžiru se tradicionalno pravi od kelja ili mlade ječmene trave. To je duboko zeleni sok travnatog ukusa koji je u potpunosti posvećen dobrobiti organizma. Pravi se od kelja, pa ne očekujte nikakav ukus od njega. Pun je hlorofila, vitamina i minerala. Ima biljni ukus - poput esencije bašte zgusnute u šolju. Ali u Japanu je cenjen zbog svoje sposobnosti da podrži varenje, detoksikaciju i opštuvitalnost.

Istražite ova japanska pića i isprobajte ih..

BONUS VIDEO:

00:29
Detoks voda za dijetu Izvor: Instagram/smoothiechallenge.21day