Začini su riznica vekovnih mudrosti i magičnih svojstava. A jedan od njih je i kim. Ova skromna kuhinjska namirnica nije tu samo da mirisom i ukusom obogati hranu - ona je tiha a veoma korisna namirnica kada je reč o radu digestivnog trakta i dijetama za mršavljenje.
Voda sa kimom koristi se u indijskim domaćinstvima vekovima, a najbolji deo te priče je njeno čudesno dejstvo. Ako se pitate u čemu je, tajna kima ili kumina, ovo su 4 neverovatne blagodati vode za koja vam niko još nije rekao.
1. Odlična za varenje
Svi imamo dane kada nam stomak jednostavno nije u onom pravom, istom timu, zar ne? Za te dane, voda sa kimom može biti spas, ali i još više. Ona pomaže u stimulaciji digestivnih enzima koji bolje i brže razgrađuju hranu. Oslobađa žuč i pomaže telu da lakše vari masti.
2. Ubrzava metabolizam
Iako ne postoji magično rešenje, voda od kima je najbliža prirodnom podsticaju. Kada je popijete ujutru na prazan stomak, on aktivira vaš sistem, pomažući vašem telu da bolje preradi hranu i efikasnije koristi energiju. Ne radi se o sagorevanju kalorija za pet sekundi; radi se o stvaranju zdravijeg ritma kako se vaše telo ne bi osećalo tromo ceo dan.
3. Čini čuda za imunitet
Nemate uvek vremena za složene preventive rutine, ali vašem telu je i dalje potrebna podrška, posebno kada se promenegodišnja doba, napadne stres ili kada spavate samo tri sata. Kim je pun antioksidanata, antimikrobnih i antiinflamatornih svojstava koja pomažu vašem telu da se bori protiv svakodnevnih neprijatelja.
4. Ublažava gorušicu
Kiselina je jedna od onih dosadnih stvari koje se pojavljuju nepozvano - posebno nakon začinjenog obroka. Voda s kimom ima prirodna svojstva koja pomažu u neutralizaciji viška kiseline i smirivanju sistema za varenje, pa će vam pomoći da ublažite gorušicu.
Kako da napravite vodu sa kimom
- Ubacite 1 kašiku semena kima u čašu vode.
- Ostavite da se natopi preko noći.
- Ujutru kuvajte tu vodu 5-10 minuta dok ne porumeni.
- Procedite vodu i pijte je toplu, najbolje na prazan stomak.
Lako se pravi, a odlična je za vaš stomak.
BONUS VIDEO: