Hranljive namirnice, supe, atraktivna začinjena hrana osnažuju organizam. Te hranljive namirnice na sanskritu se nazivaju Ojas-hrana koja osnažuje i izgrađuje. Namirnice koje poseduju te osobine su korenaste biljke, zimska bundeva kao i gi i bademi.

Sastojci:

  • 200 g obarenog graška
  • 200 g karfiola iseckanog na sitne cvetove
  • 200 g šargarepe iseckane na sitne prutiće
  • kašičica indijskog kima
  • kašičica semena slačice
  • 1 /2 kašičice mlevenog korijandera
  • ½ kašičice dimljene aleve paprike
  • kašičica garam masale
  • kašičica kari listića
  • kašičica svežeg đumbira iseckanog na sitne kockice
  • ¼ kašičica čilija
  • 1/3 kašičice asafoetide - zamena je čen belog luka, ispasiran sa pola glavice crvenog luka
  • kašika smeđeg nerafinisanog šecera od šećerne trske
  • kašičica himalajske soli
  • 200 g pasiranog paradajza
  • 50 g kokosovog mleka
  • kašika gija
  • šoljica filtrirane vode

Začinite zimu

Priprema:

U zagrejanom woku dodati gi, indijski kumin, slačicu, đumbir i asafoetidu. Pržiti dok slačica ne prestaje da pucketa. Dodati karfiol, šargarepu i so. Dinstati uz mešanje oko 3 minuta. Dodati vodu i ostale začine. Dinstati dok voda ne ispari i šargarepa ne omekša, 7-10 minuta. Dodati paradajz, kokosovo mleko, šećer. Kuvati na jakoj vatri uz mešanje još 3-4 minuta.

Izvor: Sensa