Pruža li vam sveži bosiljak u vašoj omiljenoj marinadi nešto više od neodoljivog mirisa i ukusa? Znate li da cimet u čaju osim mirisa koji podseća na zimu i domaće kolače blagotvorno deluje na vaše zdravlje?

Nutricionisti savetuju redovnu upotrebu biljnih začina, ne samo zato što razbuđuju čula nego i zato što pomažu u očuvanju zdravlja. Osušene aromatične biljke dodaju se jelu kako bi ono bilo ukusnije, ali i lakše svarljivo. Začini imaju blagotvorna svojstva, deluju antibakterijski, stimulišu odbrambene sposobnosti organizma i ublažavaju upale. Olakšavaju mnoge zdravstvene tegobe, a moguće je i da neki začini štite od različitih vrsta raka – kazuju rezultati najnovijih naučnih istraživanja.

Začini nisu novost u kulinarstvu, širom sveta oduvek su bili i hrana i lek. Bogati su prehrambenim vlaknima, eteričnim uljima i vitaminima. Ne možemo ih jesti u velikim količinama kao povrće, ali to nije ni potrebno jer je već i mala količina dovoljna, budući da su začini koncentrati zdravih supstanci. Proučite zato naš izbor i unesite ove začine u svoje svakodnevne kulinarske majstorije kako biste sprečili bolesti i poboljšali zdravlje cele porodice.

Korijander uklanja toksine

Poznat po posebno oštrom okusu, korijander se najviše upotrebljava u meksičkoj i azijskoj kuhinji. Dajte mu i vi priliku i dodajte u jela ovaj začin. Stručnjaci kažu da ima odlično dejstvo: pospešuje varenje, služi protiv nadimanja i grčeva u želucu i crevima, pritom smanjuje nivo šećera u krvi i loš holesterol. Izvor je vlakana, gvožđa, mangana i magnezijuma. Neka istraživanja govore da pomaže i u uklanjanju toksičnih metala iz organizma, recimo žive.

ISPROBAJTE GA:U kulinarstvu se upotrebljava lišće, koje je izgledom slično peršunu, ali i seme. Sveže lišće stavlja se u salatu, variva, namaze, umake. U indijskoj i meksičkoj kuhinji kombinuje se s čilijem, karijem, salsama i jelima od pirinča. Celo ili smrvljeno, seme se dodaje različitim jelima, čak i u slatki hleb, medenjake, kolače i likere.

Bosiljak ublažava migrene

Bogat aromom, ovaj zaštitni znak italijanske kuhinje ima antibakterijska i protivupalna svojstva, a sadrži vitamin K, gvožđe, betakaroten i magnezijum pa štiti od bolesti srca i krvnog sistema. Bosiljak podstiče apetit i povoljno utiče na varenje i ravnotežu crevne flore. Smiruje napetost, migrenu, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni umor. Oblozi od bosiljka pospešuju zarastanje rana i umiruju kožu kod uboda insekata. Gurmani ga često uzgajaju kod kuće kako bi im sveži bosiljak uvek bio pri ruci.

ISKORISTITE GA: Odličan je dodatak pečenom mesu i ribi, umacima za testenine, odrescima, piletini ili morskim plodovima s roštilja, sendvičima sa sirom i koktel paradajzom, a neizostavan je u mešavini začina kod pripreme pesta, tradicionalnog italijanskog sosa. Osušen, ima jači ukus i možete ga dodati u variva i druga jela od povrća, prvenstveno u grašak i pasulj, kao i različite salate i namaze.