Rešavanje problema sa imidžomtela izazov je za većinu ljudi. Nezadovoljstvo telom se dešava skoro svima, posebno ženama. Loše stvari koje možete da uradite i kažete o svom telu dešavaju se automatski, a da toga niste ni svesni. Samomaltretiranje dodatno pogoršava vašu lošu sliku o telu.

Bilo da se radi o tome da želite da smršate i pokušavate da se pridržavate društvenih ideala lepote, ili pak pokušavate da dopunite mišićnu masu, vaše telo čuje sve što kažete ili mislite o tome. Ali, dobra vest je da je moguće prevazići probleme sa slikom sopstvenog tela. Iako nijedan članak, alat, mudrost, privremena moda ili ponašanje neće promeniti taj prekidač stvaranja iskrivljene slike, ipak se možete ponovo zaljubiti u svoje telo.

Evo 9 ključnih koraka za prevazilaženje problema sa slikom svog tela i poboljšanje odnosa sa svojim telom.

1. Budite svesni.

Svesnost o tome kako razgovarate sami sa sobom znači da počinjete da prepoznajete i menjate svoj govor kako biste ga učinili preciznijim i neutralnijim. Umesto da mislite: Stomak mi je odvratan i izgleda kao da nosim blizance", možete jednostavno reći: "Trenutno sam nezadovoljan kako moj stomak izgleda i kako se osećam povodom toga." Prva misao je loša i neistinita. Druga misao je prihvatljiva i tačna. Svest o mislima znači da možete lagano preispitati njihovu valjanost i preoblikovati ih. Svaki put kada pomislite na određenu misao, ta misao se pojačava. Potrebno je da vežbate svoje razmišljanje i da budete svesni o čemu razmišljate i prema tome, šta jačate. Fantastičan izraz za ovo je neuroplastičnost. Neuroplastičnost znači da zapravo možete da promenite obrasce mišljenja i ponašanja, kao i da razvijete novi način razmišljanja, nove veštine i nove sposobnosti. Vaše telo čuje, internalizuje i oseća sve što kažete o tome. Budite oprezni sa svojim razmišljanjima o sebi.

2. Budite ovde i sada.

Vaše telo nosi istoriju i vodi vas u budućnost. Ipak, vaše telo zapravo postoji ovde i sada u vremenu i prostoru. U svakom trenutku, vaš odnos sa vašim telom je spoj prošlosti i sadašnjosti - biologije, kulture i životne sredine; emocija, percepcija i ponašanja. Što je slika vašeg tela uronjenija u prošlost ili budućnost, manje ste prisutni ovde i sada. I, ovde i sada je sve što bilo ko od nas ima. Ako niste ovde i sada, propuštate prisustvo u svom životu. Umesto toga, uronjeni ste u osuđujuće, samokritično brbljanje o prošlosti i budućnosti.

3. Izbegavajte objektivizaciju.

Slika tela je odnos. To je odnos koji imate sa svojim telom. Kao i svi odnosi, dubina odnosa je nešto nad čim imate kontrolu. Kada objektivizujete svoje telo, vi se zapravo odnosite prema njemu kao da je to stvar - predmet za manipulaciju, nešto na šta se treba usredsrediti (poput veličine i oblika) i jednodimenzionalno, poput cipela, jastuka ili tostera. Razmislite da li želite objektivizovani odnos sa svojim telom. Kulturne poruke su osmišljene tako da verujete da vaše telo nije dovoljno dobro, da vaša veza mora biti konfliktna. Oglašivači i društveni mediji sjajno promovišu vaše telo kao neprijatelja. Odnosi sa neprijateljima retko su neutralni ili srećni. Potrudite se da svoje telo posmatrate kao dragog prijatelja i pružite mu potrebnu nežnost.

4. Budite na svojoj strani.

Vaše telo je sa vama ceo život. Provešće vas kroz životne uspone i padove. Vaše telo će stariti, doživeti bolest i povrede i promeniti se. Sve je to normalno i očekivano. Vaše telo vam daje povratne informacije o emocijama, zdravlju, životnoj sredini i još mnogo toga. Što ste prijateljskiji u odnosu sa svojim telom, više ćete moći da pristupite njegovom bogatstvu znanja.

5. Budite radosni.

Vaše telo je vaš lični izvor zadovoljstva. Senzorni kapaciteti su vaš ulaz u radost. Stanite na trenutak. Pogledajte, slušajte, osetite, okusite i pomirišite. Dišite. Taj dašak vazduha? To je život.

6. Budite aktivni.

Vaše telo je vrsta instrumenta, a ne samo ukras. Vaše telo, u vodi ili na zemlji, namenjeno je za aktivnost - nije samo nešto za ukrašavanje. Bez obzira na godine, zdravlje ili veličinu, vaše telo ima sposobnost kretanja. Proširite pluća dubokim udahom i stegnite ih izdahom. Ili vozite skejtbord u ljubičastim sjajnim patikama.

7. Budite hrabri.

Kako bi bilo da iskoristite svoju hrabrost i eksperimentišete sa ovim preporukama za promenu slke tela? Budite pobunjenik i budite promena koju želite da vidite u svetu. Obratite pažnju na to kako se osećate u svom telu i oko njega. Imate neraskidivu vezu sa svojim telom, posebno kada podržavate i volite sebe.

8. Naučite da poštujete sebe.

Vaše telo čuje sve što mislite. Budite ljubazni prema sebi. Budite ljubazni prema svom telu. Ili, barem, nemojte biti okrutni. Razgovarajte sa sobom kao sa prijateljem. Uzmite u obzir da vas je telo nosilo kroz sve životne događaje. Zahvalite mu se. Pružite sebi milost.

9. Budite svoji.

Vi ste sačinjeni od svih neverovatnih ljudi koji su došli pre vas. Možda imate mamine kukove, bakine uši ili očeve oči. Vaše telo sadrži genetiku vaših predaka. Vi ste hodajuće porodično stablo. Prevazilaženje problema sa slikom tela je složen proces koji često zahteva vreme, svest i poverenje. Počnite sa jednom od ideja kako da unapredite svoje telo i dodajte drugu kada budete spremni. Ne morate sve da radite odjednom. Korak po korak. Ne zaboravite da volite sebe. Kada to učinite, sve će doći na svoje mesto.

Izvor: Sensa