Nikolaj Amosov, ruski naučlnik, akademik, kardiolog i hirurg, pomogao je hiljadama bolesnih ljudi. Prvi je u Sovjetskom Savezu izvršio zamenu mitralnog zaliska i uveo metode hirurškog lečenja srčanih mana. Amosov je lično obavio više od 6.000 operacija na srcu.

Ipak, godinama njegovo telo je bilo preopterećeno, život je pod stresom i to je ostavilo tragove na njegove zdravlje. Na kičmi su mu ustanovljene određene promene i onda je uveo svoj zdravstveni sistem za očuvanje tela i organizma u optimalnom stanju.

Govorio je: "Lekari leče bolesti, ali zdravlje moraš steći sam." Prema naučniku zdravlje je "rezervni kapacitet" organa i smao radom na sebi, treningom i strpljenjem, on se može očuvati.

Iza sebe je ostavio brojne savete za zdravlje, a najviše se bazirao na ishranu i fizičku aktivnost. Govorio je da treba jesti što češće sveže voće i povrće i preko njih se obezbeđivati vitaminima i mineralima. Smatrao je da je greška kuvati povrće jer se tako uništavaju vitamini. Njegov savet je da konzumiramo 300g voća i povrća dnevno, maksimalno 1 kg. Takođe je preporučivao konzumiranje sokova svežeg voća i povrća.

Govorio je da su ugljeni hidrati neophodni za energiju, ali da treba izbegavati slatkiše, već uzimati ugljene hidrate iz oća i žitarica. Napominjao je i da treba ograničiti upotrebu masti kojih ima u mleku, mesu, pa čak i u hlebu, jer su izuzetno kalorične.

Poseban značaj za očuvanje zdravlja davao je fizičkoj aktivnosti. Izumeo je svoje sistem vežbanja u kojem se za pola sata može napraviti oko 1000 pokreta. Vežbe se mogu ponavljati u više serija, a evo kako izgleda program vežbi čuvenog Nikolaja Amosova:

1. Nagnite se napred, pa dodirnite prstima ili dlanom pod.

2. Nagnite s eu stranu tako što ćete levu ruku prebaciti ka desno iznad glave, dok će se desna ruka sa položajem tela spustiti na gore. Vucite lagano ruku i taj deo tela na stranu, pa ponovite sa drugom rukom.
3. Ispružite ruke ispred grudi, spojite šake i vucite ih malo na desno, pa na levo uz pomeranje glave.
4. Ruke stavite iza leđa i desnom rukom dodirnite levu lopaticu, a levom desnu.
5. Podignite koleno do grudi i uhvatite ga rukom, ponovite nekoliko puta, pa radite i sa drugom nogom.
6. Rukama uhvatite naslon stolice i radite čučnjeve.
7. Radite sklekove na podu ili uz potporu, an primer uz krevet.
8. Skočite na jednu, pa na drugu nogu.
9. Lezite na stomak i pokujte da stopalima dodirnete glavu.
10. Lezite na stomak, šake stavite na glavu, raširite laktove i dižite gornji deo tela od poda nekoliko puta, što više možete.

Ove serije vežbi su vrlo jednostavne, a mnoge od njih smo radili i na fizičkoj kulturi u školi. Ponavljajte ih svakodnevno i imaće sjajan efekat po vaš organizam. Amosov je govorio i koliko je po zdravlje važna i mentalnasmirenost, pa je prema nekim navodima, u cilju umirenja praktikovao meditaciju.

Izvor: Sensa