Nežni žuti cvet maslačka koji se tokom proleća izdvaja u moru zelenila, često se smatra korovom, a zapravo je jedna od "najlekovitijih" biljaka. Maslačak je odličan biljni lek - od cvetova se pravi "med" od maslačka, liske su savršena zdrava salata, a od korena se priprema izuizetno "lekovit" čaj.

Maslačak ima čitav niz zdravstvenih prednosti i može imati delikatno sladak ukus ili biti zaista gorak napitak, zavisi koji deo biljke koristite i u koje svrhe. Budući da prirodno ne sadrži kofein i da je lako doći do njega, nema razloga zašto ne biste skuvali šoljicu maslačka i pustili da "lekovita" svojstva počnu da doprinose vašem organizmu.

Čaj od maslačka je se često pravi od korena maslačka, ali se može kuvati i stabljika, listovi i cela biljka. Može se nazvati i kafom od maslačka zbog tamne boje. Ponekad koristi kao zamena za kafu za one koji vole note ukusa i šarm kafe, ali ne mogu da podnesu kofein. Osim ukusa, zadovoljstva i zdravlja, branje maslačka može da bude lepa, prijatna i opuštajuća aktivnost. Prepun vitamina, sterola, flavonoida i minerala, nije ni čudo što se vekovima ovaj cvet koristio kao "lekovito" sredstvo. Veruje se da pomaže ukod mnogih stanja, posebno u detoksikaciji organizma.

Saznajte za šta je sve dobar čaj od maslačka:

1."LEKOVITI" DIURETIČKI EFEKAT - Ukoliko imate problema sa nadimanjem, čaj od maslačka može biti prirodni diuretik. Ovaj napitak može pomoći da se oslobodite viška tečnosti, što oslobađa vašu jetru i bubrege od toksina, održava vašu vitalnost.

2. SMANJUJE ŠEĆER U KRVI - Maslačak može pomoći u umerenju nivoa šećera u krvi i poboljšanju tolerancije insulina.

3. OBILJE ANTIOKSIDANATA - Antioksidansi su skoro najbolja stvar koju vaše telo može dobiti, a na sreću čaj od maslačka daje visoku dozu. Posebno je bogat beta-karotenom koji pomaže u sprečavanju oštećenja ćelija i oksidativnog stresa. Antioksidansi su izuzetno važni za pomoć vašem telu da neutrališe slobodne radikale. Slobodni radikali doprinose svemu, od ubrzavanja znakova starenja do razvoja bolesti, tako da će sve što možete da uradite da smanjite njihovo prisustvo u telu značajno poboljšati vaše zdravlje.

4. POMAŽE KOD DETOKSIKACIJE - Čaj od maslačka se u prirodi najpre koristi kao pomoć pri detoksikaciji jetre. Jetra je neophodan organ za filtriranje i detoksikaciju krvi, zato je važno da se redovno kontroliše i održava njeno zdravlje.

5. SMANjUJE HOLESTEROL - Snižavanje nivoa holesterola je važno za one koji žele da smanje rizik od srčanih bolesti i drugih problema. Studija na životinjama iz 2012. pokazala je da maslačak može pomoći u smanjenju hiperlipidemije. Hiperlipidemija je termin koji se koristi za kada imate visok nivo lipida u krvi i ti lipidi uključuju holesterol. Istraživanje je pokazalo da su životinje koje su konzumirale ekstrakt korena maslačka imale smanjenje holesterola. Potrebno je sprovesti studije nad ljudima kako bi se ovo dodatno dokazalo, ali svakako šoljica čaja od maslačka prijaće vam i na ovom nivou.

6. POMAŽE U GUBITKU TEŽINE - Određene studije pokazuju da maslačak može biti pomoćnik za očuvanje metabolizma i sagorevanje masnih naslaga, a u kombinaciji sa njegovim svojstvom da izbacuje višak tečnosti iz tela, čini ga sjajnim prirodnim sredstvom za očuvanje željene figure.

7. SNIŽAVA KRVNI PRITISAK - Čaj od maslačka sadrži kalijum koji je sjajan oblik elektrolita za telo i može pomoći bubrezima da filtriraju toksine i poboljšava protok krvi.

8. SADRŽI VITAMINE I HRANLJIVE MATERIJE - Čaj od maslačka je bogat vitaminom A i vitaminom C, koji jačaju imuni sistem i podstiču zdrav rast ćelija. Takođe pomaže našem vidu i smanjuje znake preranog starenja. Maslačak je takođe BOGAT vitaminom K koji pomaže zdravlju kostiju i neophodan je za zgrušavanje krvi. Maslačak je takođe bogat kalijumom, magnezijumom i kalcijumom, što ga čini sjajnim za vaše opšte zdravlje.

9. POMAŽE KOD INFEKCIJA URINARNOG TRAKTA - Kombinacija sjajnih antioksidanata i antiinflamatornih svojstava znači da je čaj od maslačka dobar za borbu protiv infekcija. Ovo je takođe povezano sa prirodnim diuretičkim svojstvima čaja od maslačka.

10, PRIRODNO ANTIINFLAMATORNO SVOJSTVO - Čaj od maslačka može vam pomoći da ostanete u formi. Istraživanja su pokazala da svi delovi biljke maslačka imaju antioksidativna i prirodna antiinflamatorna svojstva. Ispijanje čaja od maslačka može smanjiti ove rizike i generalno poboljšati vaše zdravlje.

11. POBOLJŠAVA IMUNI SISTEM - Ovaj robusni koren može imati mnoštvo antimikrobnih i antivirusnih moći, od kojih oba pomažu vašem telu da se odbrani. Može biti od pomoći kada imamo prehladu ili grip.

12. POBOLjŠAVA ZDRAVLjE KOŽE - Mnoge poljske biljke se koriste u kozmetici i kremama za negu kože, a ni maslačak nije izuzetak kada je reč o nezi kože. čaj od maslačka može pomoći da negom iznutra učinite da se poboljšanje vidi i spolja, pa se tako preporučuje u zaštiti kože od Sunca, smanjuje znakove stanjenja, podstiče proizvodnju kolegena i hidrataciju - čineći da izgledate negovano i sveže tokom celog dana.

13. PODSTIČE ZDRAVLJE CREVA I CREVNU FLORU - Za one koji pate od problema sa varenjem, samo skuvajte šolju čaja od maslačka i pustite da ovaj drevni narodni lek učini svoju magiju. Kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva, koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja...

Pre upotreba čaja od maslačka u "lekovite" svrhe važno je da se konsultujete sa lekarom. Oni koji ne bi trebali da piju čaj od maslačka jesu oni koji imaju alergiju na ambroziju, jer bi maslačak mogao izazvati reakciju. Takođe, ako uzimate određene lekove, konsultujte se sa lekarom, jer maslačak može ometati apsorpciju lekova.

Kako da napravite čaj od maslačka:

Od cvetova: Stavite šest cvetova ili listova u šolju. Dodajte toplu vodu i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Uživajte!

Od korena: Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati i pustiti da ključa 5 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.

Izvor: Sensa