Ajurveda je tradicionalna indijska medicina koja snažan naglasak stavlja na prevenciju i prirodno lečenje te prepoznaje individualnu fiziologiju i potrebe svakog pojedinca. Alergije su rezultat preaktivnog imunološkog odgovora na materije koje se nalaze oko nas ili u nama, a nepoznate su, strane ili nisu kompatibilne sa našim fiziološkim sklopom. Ajurveda na alergije gleda kao na posledicu neravnoteže u telesnim došama, odnosno energetskim sastavima. Ključ za upravljanje alergijama je ponovno uspostavljanje ravnoteže u došama i jačanje prirodne obrane tela. To se može postići kombinacijom promena u ishrani, biljnih lekova i promene načina života.

Prema ajurvedi, više faktora pogoduje razvoju alergija, odnosno neravnoteže u organizmu. Jedan od glavnih "krivaca" su nakupljeni toksini, koji nastaju usled taloženja otpada u telu. Organizam fiziološkim procesima višak i nesvarene materije izbacuje iz organizma putem stolice, urina i znojenja. Ukoliko se toksini usled lošeg metabolizma duže zadržavaju u telu, prelaze u reaktivne toksine. Ovaj tip toksina je smešten duboko u tkivima (razvija se često godinama dok se ne manifestuje u bolest) i u kombinaciji s alergenima počinje reagovati i uzrokovati probleme u respiratornom traktu. Prema ajurvedi, alergen sam po sebi nije uzrok problema, već alergiju stvaraju nagomilani toksini u telu koji, usled pogodne klime, slabih fizioloških funkcija i pada imuniteta, stvaraju interakciju s spoljnim faktorima.

Alergije se najčešće pojavljuju u proleće kada je količina sluzi, zbog teške zimske hrane i slabijeg kretanja, najveća u telu. Dolaskom proleća organizam pokušava da izbaci višak sluzi koji smo nakupili kroz zimu uz pomoć hrane koju nam priroda nudi u proleće (zeleno lisnato povrće, ljuta hrana, luk, sremuš) to je hrana koja zagreva i isušuje sluz. U borbi protiv alergije, važno je da se rešimo toksina, ali je isto tako važno da pojačamo apsorpcijsku moć organizma (Agni), putem enzima za varenje. Kada je metabolizam optimalan, nivo toksina u telu je nizak i obratno.

Ajurvedski saveti protiv alergija

Najbolja terapija za izbacivanje sluzi iz respiratornog trakta je čišćenje sinusnog kanala putem tretmana - Nasye, koju izvodi ajurvedski terapeut. Procedura je to kojom se direktnim dodavanjem male količine medicinskog ulja kroz nosnice i blagom masažom i parenjem sinusa i glave izbacuje sluz iz sinusnih kanala. Pomaže kod raznih stanja uha, grla i nosa posebno kod alergija, čestih prehlada, sinusitisa, astme, cervikalnih problema i glavobolja.

Redovini godišnji ajurvedski detoks ili post. Blokade koje nastaju usled ne izbacivanja fizioloških otpada iz organizma zahtevaju detoksikaciju, koja se preporučuje jedanput godišnje na prelazu sezona.

Polagano i duboko svesno disanje kroz nos. Preporuka je da se ujutro i uveče aplicira ulje (kokosovo, gi ili neko drugo ekološko hladno ceđeno ulje) u nosnice radi zaštite od direktnog upliva alergena u disajne kanale.

Korišćenje lagane, tople i dobro kuvane hrane. Mahunarke, pasulj, lisnato povrće, dodavanje začina u hranu poput majčine dušice, bosiljka, korijndera, đumbira, bibera. Sve što priroda nudi u ovo doba godine je idealno za probleme s alergijama.

Izbegavanje mlečnih proizvoda, jogurta uveče, teških sireva, pekarskih proizvoda, sladoleda. Ovo je doba godine kada nam osim religije i ajurveda preporučuje post. Najbolje bi bilo postiti jednom nedeljno i to na soku od jabuke, stabljike celera i cvekle ili nara. Kontrola konzumiranja mlečnih proizvoda pomaže da se smanje ili izbegnu simptomi sluzi i pomaže u lakšem izbacivanju toksina.

Koristite biljne dodatke i začine. Začini koji se koriste u kuvanju ili čaju podržavaju metabolizam i štite vas od razvoja sezonskih alergija. To su đumbir, kurkuma, korijander, crni biber, kumin, cimet. Zatim peršun, beli i crveni luk, lovor, majčina dušica… Pravilan odabir začina u našem sistemu za varenje pomaže u eliminaciji toksina, a istovremeno smanjuju nakupljanje istih. Oni takođe pomažu u jačanju imunološkog sastava i vraćaju energetsku ravnotežu (doša).

Hrana bogata kvercetinom koji je jedan od najboljih i najefikasnijih prirodnih antihistaminika. Istraživanja su pokazala da deluje protivupalno, antialergijski, antivirusno, antikancerogeno te su poznati njegovi pozitivni efekti na razvoj dijabetesa te bolestima nastalim vezano za razvoj i komplikacije dijabetesa. Pokazao se i kao zaštitnik kože od uv-b zračenja. Takođe štiti jetru od oštećenja nastalim hepatotoksinima, ima pozitivno dejstvo na neurodegenerativne bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest. Ukratko kvercetin nam pomaže u borbi protiv alergija, virusa, jača imunitet, smanjuje krvni pritisak, pomaže u borbi protiv raka, kontroliše šećer u krvi, pozitivno deluje kod reumatoloških bolesti, usporava proces starenja te uopšteno pomaže kod očuvanja zdravlja.

Alkohol otežava stanje kod alergijskih reakcija te ga je stoga najbolje izbegavati ga ili svesti na minimum. Izbegavanje sumnjivih namirnica je samo deo rešenja. Takođe je važno da metabolizam i varenje funkcionišu dobro. Nekoliko je studija pokazalo da su nepravilnosti u varenju uočene čak kod 85 posto pacijenata koji imaju hronični osip.

Preparati i čajevi za simptome alergije

Neke od pogodnih ajurvedskih preparata za proleće su biljke: tulsi, sladić, ašvaganda, beli luk, trifala i trifala gugulu, bibhitaki, guduchi, shilajit. S našeg podneblja možemo koristiti biljke kao što su čičak, maslačak, kopriva, kičica, sladić, maslina.

Trikatu je poznata ajurvedska formulacija za povećanje metabolizma i izbacivanja sluzi. To je formulacija iste razmere praha crnog bibera, đumbira i dugog bibera, po 1/3 od svakoga. Najbolje ju je uzimati pre obroka u kombinaciji sa medom ili ako postoje upale, prolivi, sa gijem ili samo kao dodatak jelima. Ova kombinacija je vrlo jak čistač sistema za varenje i respiratornog trakta, koristi se maksimalno 1 kašikica dnevno, 3-5g.

Čaj od bokvice sa medom: Šaka listova bokvice, sa naseckanim korenom đumbira veličine prsta kuvati u 1 l vode 10-15min. Toplo zasladiti dobrim medom.

Čaj koji će pojačati agni, smanjiti masno tkivo, pomoći pri izbacivanju toksina i koji je blagi diuretik je kombinacija: korijander, komorač i kumin, u istoj razmeri. Kuva se 10 - 15min.

Čaj od crvenog luka
U 1 litru hladne vode stavite dve glavice ekološki proizvedenog crvenog luka (sa ljuskom) veličine jajeta. Dodajte 1 supenu kašiku nerafinisanog smeđeg šećera (najbolje muskovado). Kuvajte 10 – 15min. Čuvajte u termosu i pijte toplo 10-15min pre jela. Nakon 3 nedelje napravite pauzu. Za bolove u grlu u topli čaj dodati prstohvat kurkume. Koristiti kod bronhitisa, astme, alergija kao prirodni izvor kvercetina. Čaj je prijatnog ukusa i mirisa i deca ga obično vole.

Važno je napomenuti da ajurvedske lekove treba koristiti pod nadzorom kvalifikovanog praktičara, budući da mogu delovati u interakciji s lekovima i imati moguće nuspojave.

Izvor: Sensa/Mg spec Nebojša Rađenović, Ajurvedski praktičar (antiage.hr i detoxistria.com)