U drevnoj kineskoj medicini ističe se da “lekar koji zna kako da uskladi funkcije jetre zna kako da leči sto bolesti.” Veruje se da jetra, jedan od najvećih i najodgovornijih organa u telu, ima “element drveta” i presudna je za transformaciju hrane u energiju - ći. Sagledavanje važnosti harmoničnog života sa prirodom ima svoje početke u drevnoj mudrosti Istoka koja teži optimalnoj ravnoteži ljudskog bića prvo sa samim sobom, a zatim sa univerzumom kojem pripada. 

Važno je da pre svega znamo koliko jetra naporno radi i da joj se tokom proleća posebno posvetimo

Upoznajmo se sa jetrom

Jetra je najveća žlezda i drugi najveći organ u našem telu. Odgovorna je za neutralisanje toksičnih materija, čisti i filtrira krv čime štiti dublja telesna tkiva. Najbitniji je organ u balansiranju i razgradnji hormona. Takođe ima značajnu ulogu u varenju i metabolizmu, proizvodeći žuč i druge važne hormone i enzime. Kao višefunkcionalni organ, drevni lekari su smatrali da je jetra jedan od primarnih organa koji se mora lečiti kod raznih bolesti. Kada jetra ne funkcioniše kako treba, to rezultira problemima koji pogađaju i sve druge fiziološke sisteme u organizmu. Bez zdrave funkcije jetre, nemoguće je imati brz metabolizam, zdravu cirkulaciju, uravnotežene hormone, čistu energetisanu krv i zdravo varenje hrane.

Lekari tradicionalne kineske medicine smatraju da su emocije osnovni uzrok poremećaja energetske ravnoteže u organizmu, odnosno bolesti. Smatraju takođe da su za svaki organ vezane specifične emocije, odnosno da svaki organ ima svoju negativnu emociju koja mu remeti energetsku ravnotežu. Na primer, energiju jetre remete bes i ljutnja, pluća remeti tuga, bubrege strah, a želudac brige.
Jetra je najosetljiviji i jedan od najvećih organa i sve neprijatne emocije mogu da poremete sklad njenih energija i funkcija. Prema iskustvima lekara tradicionalne medicine, osobe sa zdravom jetrom su često smirene, prijatne za okolinu, lako donose odluke i dobri su lideri. Ako je jetra u neravnoteži, otežan je i protok životne energije kroz organizam, što se manifestuje nizom fizičkih i emocionalnih smetnji.

Šta sve radi naša jetra?

Jetra se nalazi u gornjem desnom delu abdomena, ispod grudnog koša gde je spojena sa žučnom kesom. Žučna kesa je mesto gde se čuva žuč, što je takođe važno za varenje hrane. Jetra pretvara toksične supstance u bezopasni materijal kojih se organizam može osloboditi. Jetra ima specifičan tip tkiva koje je napravljeno od lobula, koji prenose krv i ćelije. Jetra uvek komunicira sa drugim digestivnim organima, prima informacije o korisnoj asimilovanoj hrani preko crevnih resica ili prisustvu pretnji kao što su mnogi hemijski lekovi, teški metali ili toksične materije.
Jetra takođe stupa u interakciju sa drugim organima kao što su žučna kesa, želudac i slezina, jer prima hranljive čestice ili toksine i odlučuje šta će sa njima: cirkulisati ih kroz krv ili ih eliminisati pre nego što mogu da prouzrokuju oštećenje.
Zdravim funkcionisanjem jetre postiže se bolji protok krvi kroz naše krvne sudove, vene i kapilare, koji transportuju kiseonik i hranljive materije u naše ćelije.
Jedna od najvažnijih uloga jetre je regulacija snabdevanja organzima krvlju. Uključena je u skladištenje krvi, omogućavanje zgrušavanja krvi i razbijanje oštećenih krvnih ćelija kako bi se mogle eliminisati.

Glavna uloga jetre

Uloga jetre u organizmu od izuzetnog je značaja. Posebno je od značaja metabolička i hemodinamska uloga. Od metaboličkih funkcija od posebnog je značaja sinteza belančevina krvne plazme, detoksikaciona funkcija jetre i funkcija stvaranja žuči.

Uzroci oštećenja jetre

Budući da ima veliki značaj za homeostazu organizma, gotovo svaki oblik metaboličkog, probavnog, imunološlog ili hormonskog poremećaja utiče na zdravlje jetre. Osim toga, vaš životni stil isto tako može da utiče na zdravlje jetre. Preveliki pritisci savremenog života, umor, iscrpljenost, blokirana životna energija – sve ovo može uticati na zdravlje jetre.

Faktori koje fizičku oštećuju jetru:
- visoki stres, reagovanje negativnim emocijama
- sve veća upotreba hemijski tretiranog povrća i voća
- prevelika upotreba lekova ili česta upotreba antibiotika
- preterani unos industrijski obrađene hrane koja sadrži rafinisana ulja i velike količine šećera u ishrani
- previše alkohola i kofeina, upotreba droga
- životinjski proizvodi niskog kvaliteta
- sve veće zagađenje vazduha i izloženost toksinima u životnoj sredini u okruženju
- sve veća upotreba hemijskih proizvoda za domaćinstvo i kozmetika. Itd.

Loša ishrana drastično utiče na rad naše jetre. Budući da jetra razgrađuje masnoće, pretvara šećer i uklanja stare ili oštećene krvne ćelije, može postati preopterećena.Pored toga što održava količinu hranljivih sastojaka u krvi u optimalnim nivoima, jetra takođe čuva određene vitamine i minerale kada je to potrebno.

Jetra radi na pretvaranju masti u upotrebljivu energiju, zajedno sa ugljenim hidratima u tipove molekula glukoze koji bi trebalo da održavaju nivo šećera u krvi stabilnim. Normalno, vaša jetra pokušava da uzme ugljene hidrate i pretvori ih u glukozu, oblik energije, koji se čuva za kasniju upotrebu. Uobičajeni znaci da jetra ne eliminiše hormone su: visok nivo holesterola, PMS, nepravilni ciklusi, hronočni osećaj umora, akne i česte promene raspoloženja.

Jetra predstavlja ogroman filter zadužen za veliki broj procesa razmene materija u organizmu. Njen kapacitet detoksikacije i čišćenja organizma mnogo je veći od prosečne potrebe, kako bi mogla da podnese i mnogo veća preopterećenja.
Različite hemikalije, alkohol, teški metali, odumrle ćelije, mikroorganizmi i razne druge čestice imaju štetno dejstvo na jetru. Specijalne ćelije jetre zadužene su da neutrališu i uklone ove štetne materije iz organizma i da ih putem mokraće izbace iz organizma.
Upravo to je razlog što je detoksikacija jetre toliko značajna za očuvanje celokupnog zdravlja organizma.

Ako imate simptome kao što su nadimanje, zatvor, umor i hormonska neravnoteža onda je možda najbolje vreme vreme za čišćenje organizma. Probajte s vremena na vreme da rasteretite jetru, posebno u prolećnom periodu. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini za proleće su vezani jetra i element drveta. Budući da je jetra povezana sa krvlju, lekari kineske medicine kažu da je „krv majka energije, a energija gazda krvi“. 

5 promena rutine za vitalniju jetru

Ne morate obavljati detoks protokole ali možete se držati ovih 5 saveta i doprineti vitalnosti svoje jetre tokom cele godine.

1. Voće i povrće

Ovaj korak je zaista neizbežan i to ne samo za zdravu jetru već ceo organizam. Uvedite što više korenastog povrća kao što su cvekla i repa. Što šarenije povrće - to bolje. I ne zaboravite legume - pasulj, sočivo i grašak/boraniju. Moogi stručnjaci savetuju ishranu koja je inspirisana mediteranskom dijetom budući da ona obiluje namirnicama koje su hranljive i podržavaju pravilno funkcionisanje jetre.

2. Koristite dosta belog luka i maslinovog ulja

Zdravlje jetre najbolje podržava ishrana bogata mineralima i aminokiselinama koje su neophodne u detoksifikaciji. Beli luk u sebi ima jedinjenje sumpora koji aktiviraju enzime u jetri i pomaže u otklanjanju toksina iz celog organizma.

3. Čili papričice

Bogate kapsaicinom ljute papričice imaju odličan efekat na usporavanje oštećenja jetre.

4. Recite NE šećeru

Budući da jetra ima važnu ulogu u metabolisanju šećera – jako je važno da je ne opeterćujemo šećerima koje unosimo kroz procesuiranu hranu.

Izvor: Sensa/dr Boško Hristić