Danas već znamo mnogo načina da pobegnemo od svakodnevnog stresa i haosa i priuštimo sebi opuštanje i sigurnost. Dostupni su razni odmori, radionice, aktivnosti i druge jedinstvene tehnike, ali često zahtevaju velika finansijska ulaganja od nas. Ali postoje i načini da smirite svoj nervni sistem i opustite sebez potrebe da bilo šta kupujete.

1. Šolja biljnog čaja

Biljni čajevi pomažu u smirivanju nervnog sistema, a posebno je efikasan čaj od nane. Ovo poslednje može da ublaži anksioznost i umor, pomogne nam da se nosimo sa stresom i da nam pomogne da se bolje fokusiramo. Umesto kafe, dan možete započeti čajem od nane ili uživati u šoljici uveče nakon napornog dana.

2. Dremanje

 Dremanje tokom dana može vam pomoći da se efikasnije nosite sa stresom i poboljšate svoje pamćenje. Budite pažljivi! Predugo i  dremanje može uzrokovati probleme sa spavanjem noću, pa izaberite pravo vreme, ali nemojte predugo da dremate. Idealno je ako odspavate 20 do 30 minuta oko 15 časova.

3. Slušanje vaše omiljene muzike

Muzika takođe može pomoći u smirivanju nervnog sistema. Opuštanju posebno pomažu indijski žičani instrumenti, bubnjevi i flaute, kao i muzika koja sadrži zvuke prirode (kiša, žuborenje vode, šum mora, vetra...). Naravno, važno je odabrati muziku koja vam se sviđa. Isprobajte različite melodije i vidite kako utiču na vas.

4. Pisanje dnevnika

Pisanje ima mnogo pozitivnih efekata; pomaže vam da izrazite svoja neprijatna osećanja, pomaže u upravljanju anksioznošću i stresom i osnažuje vas da se lakše suočite sa potencijalnim izazovima. Takođe vam može pomoći da identifikujete u kojim situacijama se osećate neprijatno, dajući vam uvid u to kako da sebi pomognete.

5. Šetnja u prirodi

 Pokret (sve dok nije previše energičan) generalno može pomoći u smirivanju nervnog sistema. Posebno delotvorne treba da budu aktivnosti u prirodi. Idite u obližnju šumu ili park i pustite svoj um da se odmori.

 Stres može imati mnogo negativnih efekata na telo i um, pa je važno da odvojite bar nekoliko minuta da se opustite tokom napornih dana. Na taj način ćete svom telu obezbediti bolju kondiciju i lakše se suočiti sa potencijalnim izazovima. Čak i ako nemate puno vremena ili niste spremni za velike investicije, gore navedene metode mogu doneti odlične rezultate uz doslednost.

Možete rešiti i kratak test i otkriti koliko ste zapravo pod stresom.

BONUS VIDEO:

Svetlucanje – trenuci čiste radosti TikTok/goodnet.org

 Sensa.si/Sensa/M.D.