U Novoj godini nam je uvek potrebna inspiracija, kao i doza motivacije koja bi nas podstakla da svoje želje pretvorimo u stvarnost. Pisac Paulo Koeljo u svojoj priči "Ratnik svetlosti i nova godina", koju je objavio na svom blogu, poziva nas da i mi postanemo ratnici svetlosti i daje 4 važnih saveta kako da od nove godine napravimo nešto veličanstveno, privučemo sreću i ostvarimo svoje namere i planove. Paulo Koeljo je poznat kao "pisac za dušu", a sledeće njegove reči će dotaći i vaše srce i pomoći da osvetlite neke uglove svog života i u 2022. godini živite onako kako zaslužujete!

1. Strpljenje - Ratniku Svetlosti je potrebno vreme za sebe. I koristi ovo vreme da se odmori i kontemplira i kontaktira sa Dušom. Uspeva da meditira čak i usred borbe. U nekim prilikama ratnik sedne, opusti se i pusti da se dešava sve što se oko njega dešava. Gleda oko sebe kao da je posmatrač, ne pokušava da raste ili da se smanji, samo se neosporno posvećuje kretanju života. Malo po malo sve što je izgledalo tako komplikovano postaje jednostavno. I ratnik postaje srećan.

2. Otkrivanje cilja - Kada nešto želimo, ceo Univerzum će se urotiti da se ta želja ispuni. Ratnik Svetlosti to zna. Zato veoma vodi računa o svojim mislima. Pod gomilom dobrih namera kriju se želje koje niko sebi ne usuđuje da prizna: osveta, samouništenje, krivica, strah od pobede, jeziva sreća zbog tragedije drugih. Univerzum ne sudi: posvećuje se u korist onoga što mi želimo. Zato je ratnik dovoljno hrabar da pogleda senke svoje duše i trudi se da ih obasja svetlošću pomilovanja. Ratnik Svetlosti je gospodar svojih misli.

3. Razumevanje rutine - Postoje trenuci kada put ratnika prolazi kroz periode rutine. Zatim primenjuje lekciju koju je dao Nahman iz Braclava (Hasidske priče): "Ako ne možete da se koncentrišete, ili ako ste zabrinuti za svoj dan, treba da ponovite samo jednu jednostavnu reč, jer to čini dobro za dušu. Ne govori ništa drugo, samo ponavljaj tu reč bez prestanka. Na kraju će izgubiti smisao, a zatim dobiti novi značaj. Bog će otvoriti vrata i na kraju ćete upotrebiti tu jednostavnu reč da izrazite sve što ste želeli." Kada je ratnik primoran da obavlja isti zadatak iznova i iznova, on koristi ovu taktiku i svoj rad pretvara u molitvu.

4. Slavimo godinu koja se završava - Ratnik je živeo svaki dan u godini koja je prošla, i iako je izgubio neke velike bitke, preživeo je i evo ga. Ovo je pobeda. Ova pobeda je koštala mnogo teških trenutaka, noći sumnji, beskrajnih dana čekanja. Od davnina je proslava trijumfa bila deo rituala samog života. Njegovi saputnici gledaju u sreću Ratnika Svetlosti i misle u sebi: "Zašto on to radi? Mogao bi biti pobeđen u sledećoj borbi. On može izazvati bes neprijatelja." Ali ratnik zna razloge svojoih postupala. On dobija snagu iz najboljeg poklona koji pobeda može da ponudi: samopouzdanja.

Ratnik slavi godinu koja se završila da bi mogao da bude jači za sutrašnje bitke.

Izvor: Sensa