Elizabet Gilbert je autorka mnogih bestselera, a najpoznatija je po hit knjizi "Jedi, moli, voli" po kojoj je snimljen istoimeni film sa glumicom Džulijom Roberts u glavnoj ulozi. U svojim delima Elizabet Gilbert piše o feminizmu, kako pronaći motivaciju i snagu, prbroditi neuspeh i, ono što je najvažnije, kako pronaći sebe. Kao jedan od najvžanijih saveta u životu koji je dobila istakla je sledeće i napomenula da joj je to promenilo život:

"Najbolji savet u svom životu dobila sam od umetnice mnogo starije od mene. Imala sam tada dvadeset i nešto, požalila sam se da nemam vremena da budem kreativan: imam tri posla, život je strašno komplikovan, živim sa gomilom komšija, imam mnogo obaveza, želim da pišem mirno i ne ometano, ali nikad nema dovoljno vremena. Poslušala me je, zastala i upitala:

"Čega ste spremni da se odreknete da biste živeli život o kome navodno sanjate?"

Sve u meni je reagovalo. Bila sam strašno uvređena. Šta znači "sanjam"? Svi znaju da mi je pisanje najvažnije u životu.

Rekla je: "Zašto se pretvaraš da je pisanje najvažnije u životu, ako ti ceo život pripada drugim aktivnostima i ciljevima?"

Dok sam hvatala dah, opet je napala:

"Recimo da imate tri posla. Kako se zove vaša omiljena serija?"

- Sopranovi - odgovorila sam.

- "Od danas otkazujete pretplatu na kablovsku TV. Dakle, imate vremena da pratite život Sopranovih, ali nemate vremena da živite svoj?"

Ćutala sam. "U koji bar idete sa prijateljima? Zaboravite ga."

Cenim njen savet, jer ona ne živi u iluziju, već janso ističe -možete dobiti šta god želite, ali ono što radite svaki dan čini vaš život.

Ako u vašem gustom rasporedu nema mesta za vaš san, onda za vas postoji nešto važnije od njega. Jedini način da razumete sebe jeste da prestanete da se obmanjujete. Imate 24 sata u danu. Odlučite - Šta mi je važno, a šta nije? Samo odgovorom na ovo pitanje, možete akumulirati vreme i energiju da postanete neko. Da postanete svoji. Da postanete ono što želite.

Izvor: Sensa