6 saveta Lujze Hej koji će pomoći da zavolite sebe, pronađete sreću i odbacite negativnost iz života:

1. Odbacite preteranu samokritiku - Kada kažemo sebi da se ništa strašno ne dešava, onda se, bez obzira na okolnosti, sve lako može promeniti i ispraviti. A kada pomislimo da je sve loše, teškoće nailaze na svakom koraku. Ukoliko sebi stalno govorite da niste dovoljno dobri, zakopavamo svoje talente i ostavljamo po strani sve što nam koristi.

2. Moramo prestati da se plašimo - Ne možete živeti u večnom iščekivanju nečeg lošeg. Često odlazimo na spavanje sa mentalnom slikom nesrećnih okolnosti koje nas očekuju. Strah nas samo blokira, budi negativn emisli koje se manivfestuju u životu. Ako se uhvatite u negativnoj misli, potražite neku sliku koju biste rado videli na njenom mestu. Možda će to biti lep pogled, zalazak sunca, cvet, aktivnost koju volite itd. Koristite ovu sliku kao prekidač kad god se uplašite. Recite sebi: "Neću više razmišljati o tome. Razmišljaću o zalasku Sunca, o ružama ili jahtama, a možda i o vodopadu." Izaberite bilo koju sliku koja vam se sviđa. Ako ovu vežbu radite redovno, postepeno ćete se osloboditi svoje stare navike. Ali ovo će zahtevati strpljenje i upornost.

3. Budite strpljivi - U životu želimo često sve i odmah. Ukoliko se to ne dogodi po našem planu, skloni smo anksioznosti, negativnim mislima, nesreći. Kada ste strpljivi, vaš život cveta i razvija se na svim poljima. Usporite, razmislite, polako gradite svoju kulu uspeha. Strpljenje i trud se uvek isplate.

4. Volite svoje nedostatke i nesavršenosti - Sve što je negativno u nama i što nas ne ispunjava, zapravo su samo lekcija i test. Ako se stalno kažnjavamo za svoje greške, onda ovaj obrazac ponašanja postepeno postaje navika i postaje prilično teško odustati. Ne krivite sebe zbog bilo kakvog nedostatka, već prigrlite svoje biće onakvo kakvo jeste i rastite u toj ljubavi.

5. Vodite računa o svom telu - Tretirajte svoje telo kao divan dom u kome vam je suđeno da živite neko vreme. Slušajte šta vam govori, šta poručuje, prepoznajte njegov epotrebe. Ne maltetirajte svoj organizam nedostatkom sna, nezdravom hranom i stresom. Budite prema njemu dobri i blagonakloni, tada će i ono takvo biti prema vama.

6. Vežba sa ogledalom - Ovo je veoma dobar način da saznamo šta je to što nas sprečava da volimo sebe. Postoji nekoliko načina rada sa ogledalom. Ujutru, prvo što treba da uradite je da odete do ogledala i kažete, gledajući u odraz: "Šta mogu da uradim za tebe danas? Šta će vam pružiti zadovoljstvo i korist?" A onda treba pažljivo slušati odgovor unutrašnjeg glasa. Ako vam se tokom dana desi nešto neprijatno, idite do ogledala i recite: "Još uvek te volim". Stajanje ispred ogledala može vas naučiti opraštanju. Pokušajte da oprostite sebi i drugima. Gledajući u ogledalo, možete razgovarati sa onima sa kojima se ne usuđujete da komunicirate licem u lice. Možete da rešavate stvari sa roditeljima, šefovima, lekarima, decom, ljubavnicima. Možete jednostavno reći ono što ste se plašili da kažete u drugom okruženju. I zapamtite da na kraju uvek treba da zamolite svoje "sagovornike" za ljubav i oproštaj, jer je to ono što vam treba.

Izvor: Sensa