Jedna od najvrednijih osobina koju čovek može imati jeste svakako samopouzdanje. Osoba koja poseduje samopouzdanje zna kako da iskoristi svoje talente, da istakne sposobnosti, da ostvari ono što želi.

Psiholog Mihail Labkovski smatra da je samopoštovanje povezano sa ljubavi prema sebi - tada čovek ne sumnja u svoju jedinstvenost i šarm. Visoko samopoštovanje pobeđuje sve!

Na primer, vi ste zanosna žena sa dugim nogama, lepim trepavicama, plavim očima, ali imate kompleks da vam je nos prevelik. Bez obzira na lepotu koju posedujete, ona usled nedostatka samopouzdanja ne dozvoljava da zablistate u punom sjaju. Fokusirate se na nešto što smatrate da je negativno, a ne primećujete koliko ste zapravo vredni i posebni.

Ruski psiholog Mihail Labkovski objasnio je to i na sledećem primeru: Ako svojoj deci ispečete najukusnije kolače na svetu, vodite decu na more, čitate im pred spavanje, pričate engleski utorkom, kineski sredom i francuskim subotom, ali iz nekog razloga sebe smatrate lošom majkom (na primer, neko vas je iz okruženja tako nazvao) i živite sa stalnim osećajem krivice za neispeglane majice, gubite mnogo. Budite nepotrebno nezadovoljstvo, perfekcionizam, strah od promašaja, umesto da uživate u blagodetima roditeljstva i živite ljubav.

Volite sebe, trudite se da tu ljubav probudite i sačuvate.

Vežbajte ovo, odobravajte, oprostite, ugađajte sebi i ne upoređujte se sa drugima.

Izvor: Sensa