U nekom trenutku života svi se uhvatimo u zamku sindroma "odloženesreće". Jedan od najčešćih primera za to jeste - "Kada bih mogla da zaradim toliko novca, bila bih napokon srećna i zadovoljna." Materijalne stvari za kojima često žudimo, i nažalost patimo, poput novog automobila, skupih čizama, najnovijeg mobilnog telefona, stilskog nameštaja, donose samo prolaznu sreću. U redu je želeti nešto i raditi na tome da se ti ciljevi ostvare, ali ako živimo pod uverenjem da ćemo tek biti srećni kada ovo sebi prištimo, u velikoj smo zabludi.

Kada bismo u ovakvim tenucima preusmerili svoju pažnju na ono što je pozitivno, na stvari na kojima zaista možemo biti zahvalni u životu i koje nam donose radost (porodica, zdravlje, prijatelji, zajedništvo, priroda oko nas...), shvatili bi da je sreća u sadašnjem trenutku. Rik Hanson, neuropsiholog i član savetodavnog odbora Velikog naučnog centra Univerziteta Berkli - opisuje u jednom od svojih intervjua ovo stanje na sledeći način: Problem je u tome što je mozak veoma dobar u izgradnji strukture mozga iz negativnih iskustava. Odmah učimo iz bola. Nažalost, mozak je relativno slab u pretvaranju pozitivnih iskustava u neuronsku strukturu emocionalnog učenja. Kada aktivno ne obraćate pažnju na dobro, vaša negativna sećanja su u poziciji da trijumfuju, iznova i iznova.

Ljudi pamte neka negativna iskustva godinama, dok pozitivna zaboravljaju u roku od nedelju dana, što često rezultira produženim osećajem anksioznosti i nezadovoljstva. U svojoj knjizi "Hardwiring Happiness", Hanson na osnovu svog višegodišnjeg istraživanja, dolazi do zaključka da ako se potrudite da budete podjednako foksuirani na pozitivno kao i na negativno, vaš mozak može da se "uvežba" da se orijentiše na dobro. Kada život posmatrate iz pozitivne perspektive, to može doneti prednosti poput zdravlja, sreće i emocionalnog blagostanja.

Postoje rzne tehnike koje vam mogu pomoći da steklnete pozitivniju perspektivu i osvestite dobre stvari u životu. Meditacija, pisanje dnevnika zahvalnosti, praksa svesnosti i još mnoga toga može pomoći da vežbate optimizam. Vežbajte zahvalnost, svakog dana zapišite na kojim stvarima u životu ste zahvalni, radite vežbe disanja u prirodi, okružite se pozitivnim ljudima, čitajte knjige za lični razvoj ili instalirajte mindfulness aplikacije...

Postoji tako mnogo načina da razvijete svoj pozitivan duh, samo je važno da radite na sebi svakodnevno. Promena se ne događa preko noći, ali uskoro možete videti kako se negativno pretvara u pozitivno, kako tamu zamenjuje svetlost.

Izvor: Sensa