Većina ljudi više puta u životu se suočava sa anksioznosti, samo što su neke osobe, u zavisnosti od mentalniog zdravlja, karaktera i životnog iskustva, više sklone tome da budu zabrinute od drugih. Ukoliko ste često zabrinuti, anksiozni, preopterećni, donosimo vam 8 važnih podsetnika koji vam mogu pomoći da se smirite:

  1. Niste sami, svi ponekad osećaju anksioznost. Traženje podrške i fokusiranje na pozitivno može pomoći u smanjenju osećaja anksioznosti.
  2. Neće to trajati večno, ovaj osećaj će uskoro proći.
  3. Imate dovoljno snage da izađete iz ovog stanja. Ne dozvolite da anksioznost definiše vaš život i negativno utiče na njega. Da biste to uradili, vežbajte tehnike opuštanja i fokusirajte se na pozitivna uverenja o sebi.
  4. Možete preusmeriti svoje razmišljanje. Ako je vaša briga uzrokovana negativnim mislima za koje mislite da ne možete da ih izbacite iz glave, onda ponovo razmislite o tome. U stvari, dovoljno je da se odvratite od ovoga, bilo da uradite nešto što vam potpuno zaokupi pažnju, bilo da "prisilno" prebacite svoje misli u pozitivnom pravcu.
  5. Vi ste vredni pažnje i saosećanja. Ponašajte se sa ljubaznošću i razumevanjem prema sebi. Okružujući se pozitivnim ljudima koji vas podržavaju, možete osigurati da ste vredni ljubavi i prihvatanja, čak i kada se osećate anksiozno.
  6. Samo vi možete kontrolisati svoje postupke i reakcije. Lako se zbunjujete pokušavajući da kontrolišete sve oko sebe, ali istina je da možete samo da kontrolišete kako reagujete na situacije. Ovo može biti oslobađajuća svest jer vam omogućava da se fokusirate na ono što možete da promenite.
  7. Samo vi možete pronaći rešenja za svoje probleme. Kada se pojavi anksioznost, izgleda da nema izlaza. Međutim, važno je zapamtiti da problemi uvek imaju rešenja, čak i ako nisu odmah očigledna.
  8. Ako napravite greške, učite iz njih. Pravljenje grešaka je prirodan deo života. Ako odlučite da učite iz grešaka, a ne da sebe samo iznova kritikujete, možete rasti i razvijati nove veštine.

Napomena: Ukoliko primećujete da anksioznost i briga negativno utiču na vaš život, važno je da potražite savet stručnjaka.

Izvor: Sensa