Osnivač psihoanalize, Sigmund Frojd, verovao je da su glavni znaci mentalnog zdravlja tri sposobnosti: za ljubav, rad i uživanje. Moderna američka psihoanalitičarka, doktorka psihologije ličnosti Nensi Mekvilijams dodaje još 13, uključujući i sposobnost igranja.

Na osnovu raznih studija, otkrivamo kojih 10 glavnih znakova ukazuju na dobro mentalno zdravlje:

1. Sposobnost da volite ljude onakvima kakvi jesu - Bez potiskivanja, osude i idealizacije! Pored toga, zrela ljubav uključuje iskrenost i predanost. Ovo takođe uključuje sposobnost druženja sa ljudima različitog uzrasta.

2. Sposobnost za rad - Radi se o sposobnosti da se bavite poslom koji vam omogućava da dobijete zadovoljstvo i ispunite život smislom. Važan indikator norme je visok profesionalizam osobe.

3. Sposobnost igranja - U zajedničkim igrama razvija se mašta i sposobnost da se osete želje i potrebe onih koji su u blizini. Zato i odrasli treba da se igraju! Čuvajte u sebi duh deteta.

4. Sposobnost nezavisnosti - Ova veština je usko povezana sa osećaj sopstvene unutrašnje snage. Kada ste jaki, samopouzdani, svesni ste da možete lako da se oslonite na sebe.

5. Sposobnost da se nosite sa stresom na adekvatan način - Neadekvatne reakcije na životne probleme uključuju poroke, manipulaciju, regresiju u potpunu bespomoćnost, rigidnost razmišljanja. Osim toga, mentalno jaka osoba je u stanju da prizna svoje greške i izvuče zaključke za budućnost. Da li ste sposobni za to?

6. Sposobnost da se iskusi pun spektar emocija - Mentalno zdravi ljudi su u stanju da iskuse (i prepoznaju u drugima) 7 osnovnih emocija: interesovanje, radost, strah, sram, depresiju, zanemarivanje, gađenje, kao i razumevanje da im se laže.

7. Sposobnost učenja i samorazvoja - Osobe koje imaju želju za učenjem, radoznale su, imaju prisustvo bogate mašte!

8. Sposobnost da postignete svoje ciljeve - Ali ne razbijanjem zaključanih vrata, već postizanjem realnih ciljeva u određenom vremenskom okviru. Ovo takođe uključuje adekvatno i održivo samopoštovanje.

9. Sposobnost da se brinete o svom zdravlju - Psihički normalna osoba brine o sebi, pokušavajući da izbegne sve što može da mu naškodi. Pokazatelj stabilne psihe je posvećenost sebi.

10. Sposobnost da shvatite šta je u vašoj, a šta van vaše kontrole - Zdrava psiha omogućava čoveku da prihvati ono što se ne može promeniti i nastavi da živi, bez obzira na sve.

Izvor: Sensa