Kineski majstor wushua (boričlačke veštine) Mu Jučun postao je popularan na Interenetu po svojim savetima za vežbanje, aktivnostima, masaže tela, uklanjanje bolova - sve u skladu sa prirodom. Na jednom od svojih seminara govorio je o jendostavnoj vežbi koju Kinezi rade svakodnevno.

"U Kini se često može videti ovakva slika: baka i deda se opuštaju u parku i udaraju se po različitim delovima tela – po kolenima, vratu, plješću rukama", kaže kineski majstor Mu Jučun.

Ovo nije neki mistični ritual, već obična vežba. Kinezi tapšanje sebe smatraju zdravom navikom. Prema Mu Jučunu, u Kini mnogi ljudi, pogotovo stariji, naprave najmanje 500 tapšanja. Kakva je korist od ove jednostavne tehnike? Prema Mu Jučunu, takve vežbe pomažu ne samo da očistite telo od toksina, već i aktivirate rad celog organizma. Zato što se hranljive i biološki aktivne supstance privlače na mesto gde čovek sebe tapka. Pored toga, na ljudskom telu postoje energetske tačke koje dodirima možemo aktivirati.

Prva stvar koja vam je potrebna jeste ritam koji će vam pomoći da uživate u izvođenju vežbi. Prijatna mirna muzika je pogodna za izvođenje ove tehnike. Ne bi trebalo biti oštrih zvukova, jer mogu izazvati uzbunu. Morate biti iznutra mirni i opušteni. Na kraju krajeva, naši nervi su odgovorni za hormone, a kada slušamo prijatnu muziku, hormoni su balansu, kako objašnjava kineski majstor.

Radeći ovu vežbu, svaka osoba pronalazi svoj ritam. Mu Jučun kaže da nije važno sa kog dela tela počinjete da vežbate. Možete se tapšati svuda, ali kolena su veoma važna u ovoj vežbi. Stoga, Mu Jučun počinje prvo da tapše po njima. Tokom pljeskanja, javlja se prijatan osećaj. "Ja sam lenj i ova vežba je za mene", kaže kineski majstor. "Ali kada pljeskam jednom rukom, postaje dosadno. Zbog toga uvek izvodim tapšanje sa obe ruke, ne istovremeno, već naizmenično, prvo jednom, pa drugom rukom."

Tapkanje ne treba izvoditi snažno, ćak i od laganog tapkanja u vašem telu se aktiviraju procesi energije - važno je da vam bude prijatno. Da bi bilo efikasno, dovoljno je raditi sa nekoliko tačaka. Mu Jučun preporučuje da tapšate kolena, sredinu potkolenice i stomak, stopala po celoj površini, a takođe i tapšate dlanom o dlan. Inače, Kinezi veruju: ako se čovek oseća umorno, samo treba da pljesne rukama i umor će proći.

Ako se dlanovi umore tokom tapšanja, Mu Jučun predlaže kratak odmor. Tokom ovog predaha, kineski majstor preporučuje da stavite dlanove jedan na drugi i trljajte ih, kao kada perete ruke. Preporučuje oko 1 000 tapšanja na dan, prvo 500, a zatim odmor, pa novih 500 tapkanja, ali najvažnije je da radite onoliko i u temu u kojem vam prija. U Kini se ovoj vežbi dodaje i izgovor afirmacija. Tokom ponavljanja određenih izjava, emocionalno stanje s emože poboljšati, javljaju se pozitivne promene u opštem stanju tela. Mu Jučun preporučuje korišćenje najjednostavnijih i najkraćih afirmacija. Na primer: "Zdrav sam. Osećam se dobro. Dobro sam raspoložen".

U video prilogu ispod pogledajte kako Mu Jučun izvodi ovu vežbu!

Kineska vežba za zdravlje koja se radi sedeći TikTok/ aydruzhaev

Izvor: Sensa