U 77. godini, britanska glumica Helen Miren i dalje je u formi, zdrava i aktivna. Za njen vitalni izgled zaslužan je i 12-minutni plan vežbi koji Helen koristi. Plan vežbi Kraljevskog kanadskog vazduhoplovstva, ili "Plan za fizičku kondiciju KSBKS", koristi se od 1950-ih, a posebno joj znači kako bi se pripremila za fizički aktivnije uloge.

"To je vežba koju radim ceo život. Samo veoma nežno dovodi u formu. Dve nedelje radiš i pomisliš: 'Da, sada bih mogla da idem u teretanu'", rekla je Helen.

KSBKS je skraćenica za "deset osnovnih vežbi". Dizajnirala ga je kanadska vojska 1950-ih za osoblje stacionirano u bazama bez teretane. Treninzi sadrže klasične vežbe sa telesnom težinom kao što su sklekovi, skokovi uvis, trbušnjaci i još mnogo toga, zajedno sa vežbama istezanja kako bi se osigurala funkcionalnapokretljivost. Dizajniran da razvije snagu i fleksibilnost , ovaj program vežbanja je nešto poput rane verzije HIIT treninga.

Kako izgleda 12-minutni trening?

Originalni plan ima različita vremena za različite nivoe težine, ali početni nivo treninga može da se završi za samo 12 minuta. Video za obuku je ispod.

Dodirivanje prstiju - 5 ponavljanja. Savijanje u kukovima i dodirivanje prstiju ravnim rukama.

Podizanje kolena - 8 ponavljanja na svakoj strani. Stojeći, povucite koleno u grudi dok balansirate na jednoj nozi.

Bočno savijanje - 5 ponavljanja na svakoj strani. Stopala u širini ramena, jednu ruku podignite iznad glave, a drugu spustite na kolena.

Kruženje rukama - 12 ponavljanja na svakoj strani. Zadržite stav u širini ramena i rotirajte ruku u širokom krugu, lakat mora biti ispružen.

Abs - 5 ponavljanja. 

Podizanje grudi i nogu - 5 ponavljanja. Lezite licem nadole i podignite grudi i kolena od poda u tankom luku tako da vaš stomak jedino dodiruje pod.

Bočno podizanje nogu - 5 ponavljanja na svakoj strani. Okrenite se na jednu stranu i, držeći nogu ravnom, podignite je pod uglom od 45 stepeni.
Sklekovi - 5 ponavljanja.

Podizanje nogu - 5 ponavljanja. Ležeći na leđima, držite nogu ravno i podignite je pravo nagore za 90 stepeni.

Trčanje i skakanje - 50 ponavljanja, plus jedan skok. Trčite na mestu, brojeći korake. U koraku 50 savijte kolena, ispružite ruke unazad i napravite veliki skok sa dve noge, ispružite ruke u vazduh.

Ovu vrstu vežbe mogu da koriste ljudi bilo kog uzrasta da bi se vratili u formu. Ako ste stariji, van forme ili ste potpuni početnik, ovo je odličan način da počnete da vežbate i procenite nivo svoje kondicije. Jednom kada vam je ovaj trening lak i tražite sledeći izazov, možete jednostavno povećati broj ponavljanja.

Slike Helen Miren pogledajte u galeriji ispod!

Profimedia VEŽBE OD 12 MINUTA KOJA RADI GLUMICA HELEN MIREN U 77. GODINI

(Sensa/Sensa.story.hr)