Heljda je odličan izvor vitamina i ne sadrži gluten, a od hrnaljivih sastojaka bogat je izvor bakra, magnezijuma, mangana, gvožđa, fosfora, cinka i selena. Takođe, bogata je vitaminima B kompleksa i sjajan je pokretač metabolizma, pozitivno utiče na skidanje viška kilograma i odlično deluje na sistem organa za varenje.

Određena istraživanja pkazujeu da heljda pozitivno deluje na hormone i metaboličke procese u telu, pa se zbog toga preporučuje i za održanje zdravlja štitne žlezde. Otkrivamo vam recept za kašu od heljfe koju možete jesti za doručak, zdrava je, ukusna i savršeno će uticati na vaš organizam.

Sastojci:

  • 100g zrna heljde
  • 1/2 kašičica kurkume
  • 1/2 litra vode
  • 1 šaka oraha
  • 1 kašika meda
  • 250 ml mleka, može i biljno

Priprema:

Sipajte heljdu u vodu i kuvajte na srednjoj vatri oko 30 minuta. Kada je zrno mekano i skuvano, procedite heljdu, pa joj dodajte toplo mleko, kurkumu, iseckane orahe i med. Sve promešajte i uživajte u ukusnom i zdravom obroku.

Napomena: Kaša od heljde nije zamena za lekove, već peporuka ako želite zdrav način ishrane.

Izvor: Sensa