Otac Tadej, jedan od najvećih pravoslavnih duhovnika, imao je gastritis, reumu i patio od zakrčenja vena. Često je odlazio u banju, uzimao lekove, ali sva lečenja su davala kratkoročne rezultate. U knjizi o lekovitim biljkama pronašao je recept za čaj od jedne biljke koji mu je pomogao.

"Stalno sam imao bolove. Kad god podignem ruku, bolovi; ne mogu ni da se prekrstim. A imao sam knjigu o travama, pa pogledam, možda ima nešto. U knjizi opisuju jednog lekara u Parizu, koji je lečio jednu ženu svu reumatičnu i nepokretnu. Davao joj je da pije čaj od listova crne ribizle, i potpuno je izlečio. Ja kažem bratu, idi u rasadnik, naći ćeš negde, pa kupi koliko možeš da kupiš sadnica. I on je našao 20 sadnica i doneo." - rekao je Otac Tadej.

Kako da pripremite čaj po receptu Oca Tadeja: "U pola litre stavi se 10-20 liski, u ključalu vodu, i posle jedan ključ-dva, izmaknem. Treba da se pije bez šećera. Jednostavno vruću vodu. Ja uzmem na kašičicu meda na jezik, dok ne popijem pola litra čaja. I tako ujutro, uveče, i vidim da mi je dobro. Sve lakše i lakše i nema bolova, nemam ništa. I eto, nestala reuma i gastritis, i zakrčenje vena."

Čaj od crne ribizle bogat je vitaminom C, jača imunitet, pomaže u smanjenjukrvnogpritiska, pozitivno utiče na krvne sudove, doprinosi poboljšanju stanja kao što su čir i gastritis, smanjuje rizik od šećera i smiruje nervni sistem.

Otac Tadej je govorio da dosta toga u telu potiče od hrane, posebno kada previše jedemo i opterećujemo telo sa puno kalorija. "Mi svi volimo da jedemo do sita. Unosimo u sebe mnogo kalorija, a onda organizam prima koliko mu je potrebno, što može, što ne može ostaje i taloži se u mišićima. Potom nastaje gastritis i zakrčenje vena." - govorio je Otac Tadej.

Takođe, Otac Tadej je poznat po rečima "Kakve su ti misli, takav ti je život", pa je smatrao i da mnoga duševna, i fizička stanja, kao i način života potiču od misli - "Pazi na svoje misli. Ako je izvor čist i voda će biti čista. Ako su ti misli čiste i svetle i zdrave, sve što radiš biće blagosloveno."

Izvor: Sensa