Leto je pravo vreme za dijetu, najbolje za neku koja ne zabranjuje sve. Ruskinja Ekaterina Mirimanova je uspešan i inspirativan primer žene koja je rođena dva puta. Autorka „dijete 60“ bila je dama impresivne veličine, opterećena svakodnevnim životom i beznadežno utopljena u moru kućnih obaveza. A danas je neprepoznatljiva: promenivši izgled, radikalno je promenila svoju sudbinu.

Danas živi u Španiji sa ćerkom i mužem, piše knjige, putuje i nastavlja da se usavršava fizički i duhovno. Ova dijeta idealna je za žene u svim dobima.

Imala je 120 kg, pa se prepolovila

Sa početnom težinom od 120 kilograma, nakon godinu i po dana napornog rada, pokušaja, grešaka i uspeha, Ekaterina je izgubila polovinu težine, što je, u stvari, dalo ime njenom sistemu, poznatom i kao "dijeta minus 60“ ili jednostavno "dijeta 60“.

Plan ishrane i vežbanja, prvobitno kreiran za „internu upotrebu“ izazvao je toliko iskreno interesovanje među Katjinim prijateljima i čitaocima njenog bloga da je ona odlučila da objavi svoju priču kao zasebnu knjigu. "Sistem minus 60, ili moj magični gubitak težine“ postao je bestseler, a jednog lepog jutra Ketrin se probudila ne samo mršava, već i slavna.

Šta žene privlači u toj dijeti?

Verovatno ne samo elokventno ime koje obećava primetan rezultat, već i pouzdanost. Ekaterina Mirimanova je obična žena kojoj su odlučnost, volja i zdrav razum pomogli da stvori sistem ishrane kompatibilan sa običnim životom zaposlene supruge i majke. "Dijeta 60" ne uključuje velika ograničenja i dodatne troškove, nije je teško pratiti, a sama autorka rado komunicira sa svojim pratiocima na društvenim mrežama, razjašnjavajući kontroverzna pitanja, motiviše ih i podržava.

Jednostavni zakoni u "dijeti 60"

Pre nego što je smršala, Ekaterina je, baš kao i mnoge žene, jela kad je htela, nije obraćala dovoljno pažnje na doručak, preskakala je ručak jer je bila zauzeta poslom, a uveče je imala „gozbe za ceo svet“. I onda je pokušala da prekine taj začarani krug i krenula u borbu protiv viška kilograma.

Jedno od najvažnijih pravila je nakon ove dijete morate večerati najkasnije do 18 sati. Prvi sati u danu najskuplji su u pogledu potrošnje kalorija. Stoga, čak i ako doručkujete kolač ili hranu koja je obično zabranjena u dijeti (ima smisla da uvek imate pri ruci tabelu sa sadržajem kalorija u hrani), energija ima vremena da se potroši umesto da se skladišti na struk i bokove u obliku masti.

shutterstock_1874154271.jpg
Shutterstock 

Najbolji prijatelj dijete je - časovnik

Postoji stavka u „Dijeti 60“ koja je još važnija od vage: sat.

Pre podne možete jesti apsolutno bilo koju hranu (pridržavajući se, međutim, razumne veličine porcija).
U obrok posle 12 sati morate da isključite prženu hranu iz ishrane, a do večeri lista dozvoljenih namirnica i kombinacija postaje spartanska.

Doručak je obavezan obrok: upravo ovaj obrok pokreće metaboličke procese u telu. Studije su pokazale da oni koji izbegavaju doručak iz bilo kog razloga na kraju jedu mnogo više tokom dana i imaju mnogo veći indeks telesne mase od onih koji vole da pojedu nešto značajno kada se probude. „Dijeta 60“ dozvoljava sve osim mlečne čokolade za doručak. Za one koji žele da smršaju bolje je trajno zameniti zdravom crnom čokoladom.

Jedite šta god želite - u pravo vreme i pomalo

Beli hleb se može jesti za doručak i ručak, ali ne više od jednog parčeta. Još bolje, izaberite ražani ili dijetalni hleb.

Ekaterina ne predviđa striktno obim doručka, pozivajući svakoga da pre svega nauči da proceni svoje stvarne potrebe i očekivanja tela. Porcije ne bi trebalo da budu velike, a u nekim danima, ako nema gladi, možete da prođete i sa sasvim skromnim obrokom - na primer, par krekera uz kafu ili čaj. Glavna stvar je da nešto pojedete, a ne da se šetate praznog stomaka.

Alkohol je predvidljivo zabranjen, ali dozvoljeno je na proslavi popiti čašu ili dve suvog crnog vina.
Ima nežan pristup slatkom čaju i kafi: ona veruje da se dugoročno, da biste ostali vitki, morate odvići od slatkih pića, ali ako je to izuzetno teško, možete piti slatki čaj i kafu sa dodatkom mleka do 12 časova.
Međutim, gazirana pića, uključujući i one sa zaslađivačima, isključena su i pre 12!

„Dijeta 60“ vam daje mogućnost da jedete bukvalno bilo šta dok sat ne otkuca 12. Ali, da biste izgubili težinu, i dalje morate napraviti razumne izuzetke, pa čak i ujutro da se uzdržite od očigledno nezdrave hrane: gaziranih sintetičkih pića, konzervirane hrane, poluproizvoda, kobasica.

Suprotno preporukama uglednih nutricionista, Ekaterina ne smatra da je pijenje određene količine obične vode ključ za gubitak težine. Po njenom mišljenju, treba piti samo kada ste žedni, a da ne „sipate“ vodu u sebe. I ta tačka "dijete 60" kritikuje se češće od ostalih: prema stručnjacima za ishranu, jaka žeđ je jedan od kasnih znakova dehidratacije.

Omiljeni prilozi – krompir i testenina – imaće posebno mesto u „dijeti 60“. Za doručak, možete ih kombinovati sa bilo kojom namirnicom, bilo da je to meso ili živina, riba ili morski plodovi. U vreme ručka počinju ograničenja: testenine ili krompir se mogu jesti samo sa povrćem ili sa malom količinom sira. Ovo pravilo važi i za supe. Na primer, ne možete dodati krompir u supu na bazi mesa ili pilećeg bujona.



Pripremite večeru od niskokaloričnih namirnica, a pojedite je pre 18 časova. Ako je vaš raspored pomeren i ostajete budni do kasno u noć, „dijeta 60“ vam omogućava da pomerite večeru na 19-20 časova. Poslednji obrok je minimalan u kalorijama, osim toga, ne treba mešati meso, ribu i morske plodove sa hranom koja sadrži ugljene hidrate (pirinač, žitarice, testenine i krompir). Da bi vaša ishrana bila raznovrsnija, možete kuvati pirinač sa povrćem.

Možete jesti bilo koje meso, ali kobasice, viršle i druge slične poluproizvode najbolje je potpuno izbaciti iz ishrane ili jesti izuzetno retko.

Ako ćete ručati ili večerati piletinu, onda skinite kožu i masne delove. Morski plodovi i riba su dozvoljeni, ali štapiće od rakova treba isključiti ili jesti retko. Možete jesti sve pečurke, povrće i mahunarke. A potrošnju krompira treba svesti na minimum, baš kao i potrošnju testenina. Ako zaista volite testeninu, izaberite proizvode od durum pšenice.

Različito voće, orašaste plodove, sušeno voće i bobice: jabuke, agrumi, šljive jedite u malim količinama, kivi, lubenicu (1-2 komada), suve šljive ne više od 6 komada dnevno, ananas i avokado; možete jesti banane, ali zbog njihove slatkoće i visokog sadržaja skroba - pre 12 i u malim količinama.

Mlečni proizvodi su dozvoljeni, pod uslovom da pazite na njihov sadržaj masti; preporučljivo je konzumirati punomasno mleko sa bilo kojim procentom masti pre 12 sati; možete jesti sir bilo kog sadržaja masti, ali najviše 50 g dnevno.

Majonez, pavlaka, biljno ili maslinovo ulje možete dodati jelima ako ih pojedete pre 14 sati, u zapremini do 5 ml (1 kašičica). Pokušajte da u prvoj polovini dana konzumirate razne gotove sosove (soja, ađika, kečap, senf, ren, balzamiko sos).

Bilo koji prirodni začini, bilje i beli luk mogu se jesti bez ograničenja.

Dijeta minus 60 kg bez gladovanja
Foto: Shutterstock nordijska-dijeta

Dijeta 60: primer menija za dan

Doručak (do 12 sati): 2 kuvana jaja, raženi hleb sa puterom i sirom, kafa (može biti slatka ili sa mlekom);

Ručak (ne kasnije od 15 sati): kaša od heljde (oko 200 g), kuvano meso (komad ne više od 150 g), salata od cvekle sa jednom kašikom majoneza; šolja čaja bez šećera.

Večera (do 18:00 ili do 20:00 ako idete kasno na spavanje): nemasni sveži sir (ne više od 200 g) + rendana jabuka.

Na osnovu liste proizvoda dozvoljenih za konzumaciju, možete kreirati svoj meni za nekoliko nedelja unapred kako biste olakšali kupovinu namirnica i smanjili vreme za odabir odobrenih jela.

Važan deo "dijete 60" jeste fizička aktivnost - nije iscrpljujuće teška, ali uvek svakodnevna.

BONUS VIDEO:

TikTok/brittanymccrystal dijeta, hrana