Naučnici su dokazali da soda bikarbona ima odlično dejstvo na zdravlje celog organizma, a evo koje tegobe i oboljenja leči ako je pijete sa vodom!

Verovatno imate sodu bikarbonu u kuhinji i čuli ste za neka njena lekovita dejstva, ali sada je nauka potvrdila - soda bikarbona može da leči i spreči opasne bolesti, piše Lepa & srećna.
Istraživanja dokazuju da ako pijete sodu bikarbonu, možete da olakšate tegobe i ublažite reumatoidni artritis. Dokazano je da soda bikarbona pozitivno utiče na smanjenje upala kod zglobova. Pacijenti koji su pili sodu bikarbonu sa vodom nakon samo 2 nedelje imali su manje ćelija imunog sistema koje podstiču upalu, a više onih koje je umiruju.
Prema dokazima istraživanja, ovakvi procesi, odnosno prelazak iz upalnog u protivupalno stanje uz pomoć sode bikarbone, primećen je i u bubrezima, krvi i slezini. Dokazano je i da je vid terapije sa sodom bikarbonom potpuno bezbedan.
Takođe, u ranijim istraživanjima je dokazano da soda bikarbona utiče na smanjenje kiseline u gastro traktu trudnice i tako smanjuju rizik od porođaja carskim rezom.
Soda bikarbona ima i blagotvorno dejstvo kod pacijenata kojima je uvećana slezina i utiče na smanjenje upale u mnogim organima.
Ako se odlučite da probate terapiju sa sodom bikarbonom, onda svakog dana razmutite pola kašičice sode u čaši vode, odnosno 3 g sode na 2 dl vode.
Izvor: Lepa & srećna
Veganska kaša za savršen doručak: evo kako da napravite ukusnu i hranljivu kašu od kokosa (VEGANSKI RECEPT)
Sastojci za 1 porciju:
- ¾ šolje kokosovog mleka (iz tetrapaka) ili ½ šolje punomasnog kokosovog mleka (iz limenke) + ¼ šolje vode
- 3 kašike kokosovog brašna
- 2 kašike pahuljica kokosa
- 2 kašike kakao praha ili 30 g tamne čokolade, iseckane
- 1 mala banana ili ½ velike, zgnječena
- banana narezana na kolutove
- bademi
- zrna kakaoa
- pahuljice kokosa
Zašto svakog dana treba da pijemo čaj od koprive: evo koje bolesti leči ova čudesna biljka (RECEPT)
U mali lonac stavite kokosovo mleko (po potrebi i vodu), kokosovo brašno i pahuljice, pa kakao ili čokoladu. Kuvajte dok ne proključa pa poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte još 2 do 3 minuta uz povremeno mešanje. Ugasite vatru. Bananu zgnječite i brzo umešajte. Poslužite ukrašeno kolutovima banane, bademima, zrnima kakaoa i kokosom.
Izvor: Sensa.hr