Aronija je malo, crno bobičastovoće koje postaje sve više popularnije u svetu zdraveishrane, piše Lovesensa.

Stari Indijanci koristili su aroniju za lečenje raznih oboljenja, a ovo voće bogato je proteinima, vlaknima, vitaminom C, vitaminom K, manganom, folnom kiselinom, gvožđem, vitaminima A i E, a najvažnije je to što predstavlja neverovatan izvor antioksidanata. Aronija sadrži minimalan broj kalorija i 0% masnoća, pa se preporučuje i onima koji su na dijeti.

Zbog velikog prisustva antioksidanata, aronija se savršeno bori protiv slobodnih radikala u telu i tako smanjuje rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Naučno istraživanje na životinjama dokazalo je da 50 mg ekstrata aronije reguliše rast ćelija raka creva za 60 odsto u samo 24 časa.

Istraživanja dokazuju da je aronija odlična u prevenciji i lečenju raka dojke. Ovo voće poznato je i kao savršen prirodnilek za zdravlje srca, jača imunitet, sprečava upale u telu i pojavu infekcija.

Aroniju možete jesti svežu, kao grickalicu, u sokovima ili smutijima, pečenu u kolačima ili mafinima, od nje možete napraviti džem ili slatko, a poznati su čaj i vino od aronije.

Izvor: Lovesensa