Da li konzumirate organskuhranu?

Sve više hrane tretira se pesticidima, ami često zaboravljamo da kupci tretiraju tržište i diktiraju ponudu. Ukoliko smanjimo kupovinu hrane sa aditivima i koja je tretirana pesticidima, njena proizvodnja će se drastino smanjiti. Kupovinom organske hrane ne samo da čuvamo svoje zdravlje, već kao pojedinci pozitivno utičemo na ekologiju i zdravlje cele Planete.

Istraživanje Harvardske studije za javno zdravlje otkriva da osobe koje se učestalo hrane namirnicama koje su tretirane pesticidima imaju 70% veći rizik od Parkinsonove i Alchajmerovebolesti, negativnog promena ćelija, ugrožavanje metaboličkih funkcija i mnogih drugih disbalansa u organizmu...

Dr Andreas Carrasco, vodeći embriolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Buenos Airesu i Argentinskog nacionalnog istraživačkog saveta, sproveo je istraživanje nakon što su u medije stigle priče o poljoprivrednicima koji rade u poljima soje i pirinča koja su genetski modifikovana i da tolerišu ogromne količine sredstava za uništavanje korova. Studija je pokazala porast urođenih anomalija, karcinoma i drugih poremećaja kod farmera izloženih herbicidu. (naturalnevs.com).U foto izveštaju koji je objavio Boston.com prikazane su fotografije ljudi i dece koji rade u poljima u kojima se toleriše masovna upotreba herbicida, njihova koža prekrivena je osipom i mrljama.

Organska hrana koja ne sadrži veštačke boje, aditive i hemikalije predstavlja pravi izvor vitamina, minerala, proteina i drugih važnih hranljivih sastojaka. Pri svakoj kupovini razmislite kakvu hranu unosite u sebe, odnosno kakve obroke spremate svojoj porodici. Usled ovakvih toksičnih promena u svetu poljoprivrede, mnogi ljudi širom sveta odlučili su se da sami proizvode hranu za sebe. Ukoliko inate mogućnosti, možete sami posaditi i uzgajati omiljene sorte povrća i voća i tako biti sigurni kakve namirnice unosite u svoj organizam. Osim što je doro za fizičko zdravlje, baštovanstvo ima i sjajan efekat po menalno stanje, jer je dokazano da smiruje i opušta i predstavlja jedan od vodećih meditativnih poslova.

Istraživanja pokazuju da su sledeće namirnice najviše treitrane pesticidima i hemikalijama:

  • Jagode
  • Jabuke
  • Nektarine i breskve
  • Grožđe
  • Zelena salata
  • Višnje
  • Spanać
  • Paradajz
  • Paprika
  • Krastavac

Dokazano je da sledećih 10 namirnica sadrže najmanje pesticida:

  • Avokado
  • Ananas
  • Grašak
  • Luk
  • Špargla
  • Mango
  • Papaja
  • Kivi
  • Plavi patlidžan
  • Dinja

Izvor: Sensa