Već danima se suočavamo sa snažnom vrućinom, mnoge osobe gube fokus pri visokim temperaturama, naše telo je manje energično, a simptomi anksioznosti se povećavaju. Zato je izuzetno važno da tokom vrućina obratimo pažnju na način negovanja tela i zdravlja, a najbolje je početi od načina ishrane.

Ruska doktorka i nutricionistkinja Margarita Makuha ističe da tokom vrućina posebno treba izbegavati slatkiše, kafu, slanu i dimljenu hranu. Ona ističe da ova hrana izaziva žeđ i dehidrataciju, negativno utičle na crevnu mikrofloru, ugrožava imunitet i može izazvati alergijske reakcije.

Margarita je takođe istakla da se u slatkišima patogene bakterije množe mnogo češće i brže. Takođe, treba se uzdržavati od konzumiranja brze hrane, amsne hrane i ugljenih hidrata. Oni mogu prouzrokovati gojaznost, a tokom vrućina dodatni je rizik to što je aktivnost smanjena.

"Kafa takođe može da izazove dehidrataciju, stres i teškoće kod kardiovaskularnog sistema, jer ima diuretička svojstva i povećava puls", dodala je nutricionistkinja.

Prava preporuka tokom vrućina je konzumrianje dovoljne količine vode, ali i kombinovati sveže voće i povrće koje tokom letnjih meseci imamo u izobilju.

Izvor: Sensa