Svaki narod ima svoju specifičnu kulturu, tradiciju, ali i narodnu medicinu koja potiče od predaka i za koju se veruje da može doprineti blagostanju tela, uma i duše. Mnogi od tih načina isceljenja mogu se pripisati energetskoj ili alternativnoj medicini, a većina se bazira isključivo na prirodi i lepoti pokreta. Donosimo vam 4 metode lečenja iz različitih kultura:

1. Gimnastika Wushu (Kina): U ovoj disvipli ni zastupljeni su elementi boričačkih veština,a smatra se da Wushu blagotvorno deluje na mentalno i fizičko zdravlje, kao i prevenciju različitih oboljenja.

2. Ples uz zvuke bubnjeva (Afrika): U Kongu, najpopularniji wellness ples je jengoza. U Gambiji, lokalno stanovništvo više voli da se kreće ritmično ispod, u Burundiju - amayaia, u Angoli - bum. Važno je napomenuti da često takvi plesovi traju ne jedan ili dva sata, već 7-10 sati. Stanovnici Afrike veruje da ih plesanje oslobađa od negativne energije, ali i isceljuje celo telo.

3. Okinavska dijeta (Japan): Ljudi u Japanu veruju da tajna dobrog zdravlja leži u pravilnoj hrani i malim porcijama. Jedu uglavnom niskokalorične obroke, puno povrća, ribe i algi. Glavne namirnice u ovoj dijeti su soja, štake pečurke, bilje i začini i slatki krompir (batat).

4. Mate čaj (Južna Amerika): Mirisno i ukusno piće od zimzelenog žbuna mate kuvano u posebnoj posudi može ne samo da ojača imuni sistem, već i da obnovi mentalnu ravnotežu tokom perioda ozbiljnog stresa. Mate čaj sadrži vitamine (A, C, E, B1, B2, B3, B5) i minerale (kalcijum, mangan, gvožđe, selen, kalijum, magnezijum, fosfor i cink). Pomaže da s eoslobodite napetosti, imate više energije, poboljšavaju kognitivne sposobnosti, pozitivno utiču na mršavljenje, jetru i probavu.

Izvor: Sensa