Tokom hladnih zimskih meseci imunitet nam je često oslabljen, pa smo podložniji mnogim sezonskim infekcijama. Zato je važno da se potrudite da jedete što raznovrsniju hranu, a dva vitamina i jedan mineral su naročito važni:

-Potrudite se da tokom zime jedete što više proteina i hrane bogate vitaminom D. Ovaj vitamin nam je neopodan za regulisanje imunog sistema, za rast i razvoj, za zdrave kosti i za još mnogo procesa u našem telu. Pošto ga naša koža proizvodi pod uticajem sunca, a tokom zimskih meseci ga nema dovoljno, zato svoju ishranu moramo pojačati namirnicama bogatim vitaminom D. To su masne ribe poput lososa, haringe, sardine, tune. Osim u ribi, vitamina D ima u jajima, obogaćenom mleku, junetini, telećoj džigerici. Ukoliko i dalje nemate optimalnu dozu ovog vitmina u krvi, što se može proveriti analizama, konsultujte se s lekarom oko izbora suplementacije

-Pojačajte unos vitamina C kako biste dodatno ojačali svoj odbrambeni sistem i omogućavali apsorpciju gvožđa. Jedan od načina je povećan unos vitmina C. Njega najviše ima u agrumima ( limun, pomorandža, grejpfrut), u kiviju, bobičastom voću, brokoliju, prokelji, karfiolu, paprici, kupusu...Trudite se da ove namirnice jedete što svežije, neposredno nakon kupovine i da ih što manje termički obrađujete kako bi izgubile što manje ovog dragocenog vitamina. Jedna pomorandža, na primer, obezbediće vam oko 60 odsto dnevnih potreba za vitaminom C.

-Osim vitamina C, u  veliku ulogu ima i mineral Cink. Najviše je zastupljen u crvenom mesu, jajima, mleku, neglaziranim zrnima žitarica, u pšeničnim klicama, spanaću, mahunarkama, ostrigama, u semenkama bundeve, lana i suncokreta, u bademima, orasima…Na primer, 100 g govedine obezbediće vam 50 odsto dnevnih potreba za cinkom.

Izvor: Sensa