Proso je žitarica koja se vekovima uzgaja, a poslednjih godina na velika vrata vratila se na trpeze. Ne sadrži gluten, stoga je koriste svi oni koji traže alternative pšenici, bilo da su osetljivi na gluten ili imaju celijakiju. Proso je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, lako svarljivo, ne opterećuje stomak a uz to je i vrlo hranjivo.

Osim što je dobro koristiti ga u ishrani, postoji još jedan način njegove primene. Proso ima blagotvorno dejstvo na bubrege i ceo mokraćni sistem. Pomaže u uklanjanju peska i kamena i kod urinarnih infekcija.

Kako se koristi proso za poboljšanje rada bubrega?

Čašu prosa isperite toplom vodom, sipajte u teglu od 3 litra i sve prelijte ključalom vodom. Držite je na sobnoj temperaturi, poklopljenu. Sledećeg dana voda će postati beličasta. Procedite proso i pijte tečnost onoliko koliko vam prija. Kada iskoristite svu tečnost, proso možete upotrebiti za kašu ili kao prilog uz neko jelo.

Izvor: Sensa