Magnezijum je izuizetno važan mineral u našem telu, a po zastupljenosti minerala u organizmu nalazi se na četvrtom mestu. Prosečno ljudsko telo obično sadrži oko 30-60 grama magnezijuma u ​​kostima, zubima, srcu, mozgu, pa čak i krvi. Svaij ćeliji u vašem telu potreban je ovaj mineral da bi pravilno funkcionisala – magnezijum je uključen u preko 300 metaboličkih procesa.

Ovaj mineral učestvuje u metabolizmu proteina, masti, ugljenih hidrata, nukleinskih kiselina, aktivaciji vitamina B i D, u produkciji energije, u regulaciji funkcija ćelijske membrane, aktivator je brojnih enzima, doprinosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema i normalnoj psihološkoj funkciji, važan je za zdravlje mišića, održavanju vaskularnog tonusa, krvnog pritiska i normalnog srčanog ritma, ublažavanje umora i iscrpljenosti, metabolizmu glukoze i insulina.

Mnogi ljudi se u savremenom i stresnom životu suočavaju sa nedostatakom magnezijuma , što se može nepobvoljno odraziti na zdravlje. Evo koji rani simptomi pokazuju da je vaš organizam pati od deficita magnezijuma: tikovi, gusta krv, grčevi u nogama, migrene, anksioznost, loše raspoloženje, kardiovaskularne bolesti, skokove šećera u krvi, hronični umor, osteoporoza, nesanica, problemi sa koncentracijom.

Nedostatak magnezijuma u ​​telu može biti povezan sa hroničnim bolestima kao što su dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom - i mnoge druge. Kada vašem telu nedostaje magnezijuma, ono počinje da proizvodi više insulina - što zauzvrat omogućava dodatnoj glukozi da prodre u vaše ćelije, pa može dovesti i do zapaljenjskih stanja u telu.

Da biste sprečili nedostatak magnezijuma, uključite u svoju ishranu namirnice bogate ovim mineralom što je pre moguće. Magnezijum sadrže namirnice poput zelenog lisnatog povrća (spanać i kelj), kao i ribe, avokada, tamne čokolade, peciva od celog zrna, mahunarki, orašastih plodova i raznih semenki.

Ukoliko imate nedostatak magnezijuma koji se može odrediti analizom krvi, lekar vam može preporučiti i uzimanje suplemenata. Važno je da ne uzimate suplemente bez saveta i recepture lekara.

Izvor: Sensa