Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA ZNAČI AKO ČESTO IMATE DEŽA VI, OSEĆAJ DA SE VEĆ NEŠTO DESILO: Lekari daju odgovor - ovo može biti važan simptom!

Autor Teodora Andrić

Šta znači ako često imate "deža vi" - ovo stanje može ukazivati i na vaše zdravlje, otkriva čuveni ruski lekar!

 Šta znači ako često imate deža vi. Izvor: Shutterstock

Sigurno ste bar jednom u životu imali "deža vi" - snažan utisak da ste videli, čuli ili doživeli nešto ranije iako se to u vašem životu događa prvi put. Čuveni psiholog SigmundFrojd smatrao je da je "deža vi" paramnezija, odnosno da nas novi utisak podseća na nešto ranije, nešto što smo zaboravili, potisnuli ili smo o tome maštali.

Pročitajte još

Postoje različita tumačenja "deža vi" pojave kad aje rec o simbolici, ali lekari ističu da često ponavljanje ovog stanja može da ukazuje na negativne procese u organizmu koje se loše odražavaju na zdravlje.

Neurolog Vladimir Mihajlov, doktor medicinskih nauka, načelnik Instituta za neuropsihijatriju, ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za psihijatriju i neurologiju, objasnio je da često ponavljani efekta "deža vu" može biti rizičan po zdravlje.

Lekar je istakao da se "deža vi", kao posebno stanje duha u kojem osoba doživljava nove događaje kao da su se već desili u prošlosti, može javiti kao posledica dugotrajnog stresa, poremećaja sna, groznice ili prekomernog rada. Takođe je istakao d aukoliko se "deža vi" dešava retko i neredovno, to ne utiče na zdravlje i nema razloga za zabrinutost.

Saznajte i...

Kako lekar Mihajlov navodi, važno je d aobratimo pažnju i shvatimo ozbiljno kada se "deža vi" javlja jednom nedeljno ili češće. Tada je neophodno da zatražite pomoć neurologa i konsultujete se sa stručnjakom. Kada se "deža vi" ponavlja izuzetno često, on može biti simptome oboljenja mozga ili temporalni oblik epilepsije. Napomenuo je i da učestali "deža vi" može ukazivati i na poremećaje mentalnog zdravlja, pa je u ovakvoj situaciji važno zatražiti lekarsku pomoć.

Kako lekar objašnjava, takve nagle promene ne treba pripisivati slučajnostima, već je važno obratiti se za pomoć stručnom licu koje će jasno otkriti da li je "deža vi" posledica stresa ili je neophodno da obratite pažnju na fizičko zdravlje.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj