Sistem za varenje kao temelj zdravlja celog organizma ključan je i u ajurvedi, čije je osnovno načelo da se početni uzrok svake tegobe, pa tako i upale, nalazi u poremećaju probavne vatre (agni).
„Upala je znak da je u organizmu neravnoteža. Ona je ponajpre vezana za ishranu i rad probavne vatre, odnosno, agni. Ako se hrana ne vari redovno i kvalitetno, toksini koji slabom ili nedovoljnom razgradnjom ostaju u telu truju organizam i šire se svuda. Stoga rad probavne vatre treba da se štiti i podržava odgovarajućom ishranom i načinom života. Budući da je svako drugačiji – a ta se individualnost očituje prema kombinaciji pet velikih elemenata koji se u telu manifestuju kao doše – ishrana treba da bude prilagođena svakom posebno”, kaže ajurvedska terapeutkinja Senka Kušer Mijić iz Amrita centra za postizanje sreće, ravnoteže, ozdravljenja i transformacije.
Tradicionalna indijska medicina, naime, smatra da se pet elemenata (etar, vetar, vatra, voda, zemlja) u čoveku utelovilo kao tri osnovne energije, odnosno tri osnovna konstitucijska tipa – doše. To su vata, pita i kafa doša. U svakom čoveku prisutne su sve tri, ali najčešće je jedna od njih dominantna.Ukratko rečeno, vata je poput vetra – to je energija koja upravlja nervnim sistemom i pokretačka je snaga ostalih dveju doša. U pita doši glavni je element vatre koji upravlja metabolizmom, sistemom za varenje i održavanjem telesne temperature. Kafa došom prevladavaju elementi vode i zemlje. Ona je snaga i sila koja svemu u organizmu daje strukturu, drži stvari zajedno i upravlja imunim sistemom. Kad se odredi koja je doša, odnosno konstitucijski tip dominantan kod neke osobe, prema preporuci ajurvedskog stručnjaka, sprovodi se terapija koja može da uključuje promene u načinu ishrane, detoksikaciju, vežbe disanja, jogu, meditaciju, masažu i biljne preparate da bi se doše izbalansirale.

Kako znamo da su nam doše u neravnoteži?

Vata doša

„Povećana vata doša u organizmu može da se ogleda u suvoći tela, nemiru, nesanici, opstipaciji. Poželjno je u ishranu uvrstiti gi, susamovo ulje, đumbir i kumin jer pogoduju hranjenju tkiva i cirkulaciji. Preporučujem i mungo pasulj (mung dhal) i basmati pirinač, osnovne sastojke ajurvedskog jela kičari, koje odlično energizuje telo. Ako osećate kočenje zglobova i mišića, pomoći će vam masaža susamovim uljem, kao i uljem Maha narayan. Za jačanje varenja i sistema disanja, dobro je uzimati preparate od biljke haritaki (harde)”, savet je Senke Kušer Mijić.

Pita doša

Neuravnotežena pita doša povećava mogućnost nastanka upala i probavnih i kožnih bolesti. U tim slučajevima takođe se preporučuju jela s mungo pasuljem i basmati pirinčem i, uopšteno, biljne namirnice, jer alkalizuju organizam. Začini kumin i kurkuma, tople supe od povrća i čaj od komorača prava su blagodet za želudac i creva. Radi alkalnosti organizma preporučuje se i aloe vera u kapsulama i povremeno ispijanje ulja crnoga kima.

Kafa doša

Tegobe sa sinusima, pojačano stvaranje sluzi, mokri kašalj, umor i oticanje upućuju pak na povećanje kafe u organizmu. Osobama s tim simptomima potrebna je lagana hrana s obiljem zelenog povrća i začina. Đumbir, biber, asafoetida, kari i kurkuma podstiču probavnu vatru, a za detoksikaciju ajurvedska terapeutkinja preporučuje preparat trifalu (mešavinu biljaka amalaki, haritaki i bibitaki) u kapsulama.
Generalno je dobro piti tople napitke, nipošto hladne. Za jačanje imuniteta, pomešajte đumbir s malo meda i uzimajte ga na kašičicu, a odlična je i formula od 50 biljaka, Chyawanprash, i čaj od svetog bosiljka (tulsi), koji se smatra najlekovitijim čajem na svetu.
Ipak, uz sve preporuke, najvažnije je poštovati potrebe svoga tela. Ako vam ono daje jasne znakove da mu nešto smeta i da mu ono što unosite u njega ne koristi, mudro je poslušati ga. To će vam dati mogućnost sagledavanja drugih koraka i izbora koje dotad, usmereni na svoje ustaljene navike, niste ni mogli da primetite, preporučuje Kušer Mijić.
Dakle, upale, kao i bilo koje druge bolesti, ne mogu da se svedu na „zajednički naziv” jer je svako drugačiji. Stanje neravnoteže u organizmu prilika je da vratimo i razumemo sopstveni ritam i da prihvatimo promenu kao deo života.

Izvor: Sensa/Ivana Vodogažec