Autoimune bolesti su grupa bolesti koje se definišu kao posledica preterane reakcije imunog sistema protiv supstanci, organizama i tkiva normalno prisutnih u telu. U suštini, ljudi sa autoimunim poremećajima imaju pogrešne imunološke odgovore, jer zamene zdravo tkivo za bolesno te napadaju sopstveni organizam. Kao da pošaljete vojnike u rat koji uopšte ne postoji, a oni napadnu sopstvene redove jer su ih zamenili za neprijatelja i onda stradamo od 'prijateljske' vatre.
Od kraja 90-tih do danas, po najnovijim istraživanjima, broj incidencija autoimunih bolesti se povećao sa 3 na čak 10% svih dijagnostikovanih bolesti ukupno. Danas ih već ima opisanih skoro 100. Velika i nagla promena, pandemijska, neki bi rekli. Interesantno je da su žene u 80% svih dijagnosticiranih slučajeva autoimunih bolesti (AIB).

Zašto je to tako, zbog čega nagli porast i zašto većinom ženska populacija? Na ta pitanja odgovori nisu ni jednostavni ni direktni. Puno je naučnih teorija o genezi. Neke od njih govore o nedostatku energije za pravilan razvoj ćelija. Naime, otprilike svakih 180 dana mi smo potpuni novi ljudi, sa novim ćelijama, ali starim problemima. Inteligencija tela i memorija ćelija čini savršene prirodne procese nesavršenim. Za proizvodnju svih tih novih ćelija telu j epotrebna energija koja usled stresa ili nedostaje ili je neadekvatna.
Postoji teorija da višak X hromozoma čini žene ranjivijima. Neki tvrde da testosteron čini muškarce 'otpornijima'. Epstain barr virus je triger za mnoge AIB, zatim nedostatak nekih vitamina i minerala, propustljivost creva i loša apsorpcija. Verovatno su sve te teze ili teorije barem delimično tačne. Međutim, postavlja se pitanje šta mi možemo da uradimo da sprečimo, a onda, i ako je taj voz prošao, i zalečimo ili resetujemo organizam i vratimo ga na pravi, prirodni put tj. fabričke postavke.

Naravno da postoje rizične grupe za autoimune bolesti kao što su pol, zatim gojaznost, genetika, imunitet, godine, kontraindikacije usled neke terapije, životne navike, ishrana i rafinisana hrana. Verovatno bi mogli da ih nabrojimo još nekoliko. Svi mi u sebi imamo seme neke bolesti koja čeka povoljnu klimu, ambijent i plodno tlo da proklija i razvije se.

Podrška ajurvede

Lepota ajurvede je u tome što nastoji da povoljnu klimu i ambijent za razvoj bolesti suzbijena početku pozitivnim i podržavajućim delovanjem na imunitet. Ajurveda ne gleda kako da se rešimo bolesti, ona nastoji da vrati čoveka na onaj put sa kojeg je skrenuo i dozvolio bolesti da se razvije. Ajurveda leči čoveka, a ne bolest. Deluje preventivno, ali i lekovito. Dijagnostikom se utvrđuje poremećaj, disbalans u organizmu i njegov uzrok. Zatim individualnim rešenjima sa pravilnom ciljanom, funkcionalnom ishranom i terapijama nastoji da pomogne organizmu da se samostalno bori sa greškama koje su nastale usled neadekvatnog prilagođavanja na promene koje nas prate kroz ceo život. Za ove regeneriršuće procese izuzetno je važna dnevna rutina, sezonska ishrana, stimulacija metaboličkih procesa i pravilne apsorpcije i opuštanje uz redovni boravak i dodir sa prirodom.

Ajurveda prepoznaje ulogu imunološkog sistema u zdravlju i bolesti, te nudi različite tretmane i modifikacije načina života koje mogu biti korisne za osobe s autoimunim bolestima. Neki od ovih pristupa mogu uključivati:

Dijeta: Ajurveda naglašava važnost zdrave ishrane u održavanju celokupnog zdravlja i prevenciji bolesti. Preporučuje ishranu koja je prilagođena konstituciji pojedinca i može uključivati namirnice koje imaju protivupalna svojstva, poput đumbira, kurkume i zelenog lisnatog povrća.

Bilje i dodaci ishrani: Ajurveda koristi razne biljke i dodatke ishrani za podršku imunološkom sistemu i smanjenje upale. Neke često korišćene biljke uključuju ašvagandu, šatavari, trifalu, kurkumu, guduči.  

Joga i meditacija: Ajurveda prepoznaje vezu između uma i tela i naglašava važnost praksi koje podstiče mentalnu i emocionalnu ravnotežu. Joga i meditacija često se preporučuju za smanjenje stresa i za opuštanje, što može biti korisno za osobe sa autoimunim bolestima.

Pančakarma: Jedan od glavnih aduta ajurvede je ajurvedska detoksikacija ili pančakarma. To je jedina detoksikacija na ćelijskom nivou, koja nastoji prvo da omogući ćelijama da se reše blokada koje su prouzrokovane toksinima. Zatim da im otvori komunikacijske i apsorpcijske kanale, i njihovom optimalnom ishranom i funkcionalnošću ulije potrebnu energiju za stvaranje i regeneraciju novih ćelija koje nas čine onim što jesmo u najboljem izdanju, sa fabričkim postavkama.

Važno je napomenuti da iako ajurveda može da ponudi dobrobiti za osobe s autoimunim bolestima, ona nije zamena za konvencionalno medicinsko lečenje. Osobe sa autoimunim bolestima bi trebalo da sarađuju sa svojim lekarom kako bi napravili sveobuhvatan plan lečenja koji uključuje i konvencionalne i komplementarne pristupe.

Za više informacija i individualna rešenja koja nudi ajurveda ispunite svoj dosha test na www.antiage.hr i otkrijte približno svoju jedinstvenu konstituciju.

Izvor: Sensa/Nebojša Rađenović, ajurvedski praktičar, Mag. spec fitofarmacije sa dijetoterapijom, www.detoxistria.com