Kada ljubav više ne postoji, jedan partner je izdao drugog, ako nema poverenja, poštovanja... razvod može biti jedino rešenje. Jer ostajanje u nsrećnom braku ne vodi ničemu. Međutim, pre nego što započnete priču o razvodu sa svojim mužem, morate se uveriti da je ova odluka jedina ispravna. Pokušajte da razumete šta osećate. Može biti izazovno, ali je od vitalnog značaja da znate zbog čega sve to radite. Da li ste nesrećni u svom braku ili ste samo nezadovoljni nedavnim postupcima svog muža? Da li o tome već duže vreme razmišljate ili je odluka došla naprasno? Da li se razvodite jer ga više ne volite ili zato što ne možete da trpite njegovo ponašanje, ophođenje, možda čak i nasilje…? Ako mislite da vaša ljubav i dalje ima šanse, onda je bolje da prvo odete kod terapeuta i da zajednički pokušate da rešite probleme. Ali, ukoliko smatrate da je prekid veze jedini način da ponovo pronađete sreću, onda to morate čvrsto da rešite.

Smislite šta sve želite da kažete. Pripremite se jer ćete se tako osećati sigurnije. Razmislite na koji način bi on mogao da reaguje. Dobro ga poznajete da znate njegove reakcije. Možda će samo biti u šoku, zbunjen, možda neće znati šta ga je snašlo… Možda će biti ljut, iznerviran, možda čak i nasilan ( u tom slučaju ne bi trrebalo da budete sami s njim). 

1. Ostanite smireni

Pokušajte da ne izgubite živce. Možda će biti teško, ali je ključno za održavanje dobrih odnosa u budućnosti. Govorite o svojoj odluci mirno i jasno, gledajući ga u oči. Psiholozi kažu da sam ton razgovora ima moć da odredi u kom smeru će razvod kasnije krenuti.

2. Saslušajte njegovo mišljenje

Saslušajte šta ima da kaže. Ima pravo da vas pita zašto želite razvod i da kaže šta misli o tome. Može da postane previše uzrujan i da vas okrivi za sve. Šta god da je u pitanju, ne pristajte na njegovu igru. Stavite mu do znanja da je vaša odluka konačna i da njegovo mišljenje, ili pak vika neće ništa promeniti. 

3. Budite spremni da insistirate, ako je potrebno

Ako se vaš muž ne slaže sa vašom odlukom da se razvedete, onda mu i najmanja sumnja, ili čak vaš drhtavi glas, može dati lažnu nadu da ipak niste ozbiljno mislili. Možda će početi da vas ubeđuje da se predomislite, predlažući neke kompromise. Ako ozbiljno razmišljate o prekidu braka, onda morate pronaći unutrašnju snagu da odbranite svoju odluku. Po svaku cenu. 

Evo nekih fraza koje možete da upotrebite:

Razmislila sam i moja odluka je konačna.

Ne treba nikoga da krivimo što naš brak nije uspeo. Krivi smo samo nas dvoje.

Želim da okončam ovaj brak na civilizovan način. To je u interesu oboje. 

Koji su dalji koraci?

Vaš sledeći potez zavisi od toga kako će proteći prvi razgovor sa vašim mužem. Vaš supružnik će možda morati da razmisli o svemu što ste rekli. Ostavite mu malo vremena da obradi sve informacije. Nekada je najava razvoda drugoj strani potpuni šok.
Retki su slučajevi kada se sve završi bez trzavica i uz međusobni dogovor oko imovine, starateljstva nad decom i slično… To mnogo zavisi od razloga koji su u biti razvoda, ali i od toga kakav je partner, da li ima potrebu da se na neki način sveti, tera inat (na štetu svih)...Bitno je samo da se pokrene dijalog. I što je najvažnije od svega, budite strpljivi jer sve ovo može da potraje. Nemojte se unapred radovati da je sve gotovo već idite korak po korak. I okružite se podrškom prijatelja i porodice, trebaće vam!

Izvor: Sensa