Stresna svakodnevica, mnoge obaveze, suočavanje sa svojim i tuđim emocijama, kritikama i mišljenjem okruženja, kao i sa mislima - "Šta će drugi reći" - sve ovo nas čini preopterećnim.

Prvi korak kako biste se rešili stanja opterećnosti u raznim situacijama, jeste da primetite sami da ste preopterećni. Ovo se najčešće dešava ljudima sa izuzetno velikom empatijom, a ukoliko osećanja potiskujete, to se može odrazizi negativno na vaše zdravlje, mogućnosti i svaki aspekt života.

Važno je da svakog dana sebe tretirate sa puno ljubavi. Otkrijte šta ili ko je izvor vaše prepoterećonosti - Da li je kolega ili član porodice tražio previše od vas? Da se plašite da će drugi imati loše mišljenej o vama? Da li postoji strah od neuspeha? Razmnišljate li da će se uvek pojaviti prepreka koja će vas sprečiti da napredujete?

Kada imate opsesivne misli koje su raštrkane, preopterećni ste i osećate se zbunjeno i uplašeno, pšotrebno je da se posvetite sebi i odbacite ovo stanje. U tome vam može pomoći jedna umirujuća vežba vizualizacije iz knjige Džudit Orlov, "Uspeti kao empatij: 365 dana samopomoći za osetljive ljude":

Nekoliko puta duboko udahnite. Opustite svoje telo. Ako vam se opsesivne misli motaju po glavi, nastavite da dišete duboko i pustite ih da lebde kao oblaci na nebu. Ne vezujte se za njih. Neka vam ritam vašeg disanja pomogne da se potpuno povežete sa svojim telom.

Zamislite sebe kako hodate ogromnim, veličanstvenim, crvenim stenovitim kanjonom ispunjenim svim oblicima i veličinama plemenitog kamenja i gromada. Neki su stari hiljadama godina, jaki, mudri i sveprisutni. Predivan je dan sa savršenom temperaturom, baš savršen za lutanje ovim čarobnim mestom. Obratite pažnju koje stene vas privlače.

Zatim zamislite kako stavljate dlanove ili celo telo na njih. Osetite njihovu snagu i dozvolite da doživite uzemljenje. Možete sedeti i na steni da osetite njenu stabilnost, toplinu i izdržljivost. Neka vas temeljna životna snaga ovog kanjona i svih njegovih prirodnih kamenih formacija vrate u centar i u dodir sa vašim najvišim, najjasnijim ja.

Postavite svoju nameru. Da biste sprečili ili smanjili preopterećenost, planirajte kratke ili dugoročne ciljeve. Zamislite kanjon čuda pun crvenih stena kada poželim da se prizemljim. Mogu ići tamo kad god želim. U stanju vizualizacije uvek možete pronaći mir, ali i sebe i snagu za dalje napredovanje.

Izvor: Sensa