Anksioznost je nažalost stanje sa kojim se u savremenom svetu suočava sve više ljudi. Svako do nas se u određenim životnim situacijama može osetiti anksiozno, to su situacije kada se osećamo nemoćno, pod konstantnim smo stresom, nešto iščekujemo, ali kada anksioznost počne da ugrožava kvalitet svakodnevnog života, onda je važno konsultovati se sa stručnjakom.

Kada u okruženju imate osobu koja se suočava sa anskioznosti i napadima panike, važno je da sa njom komuniciramo i podržavamo je. Postoje izjave i rečenice koje mogu pomoći bliskoj osobi, pružiti joj utehu, podršku i olakšati joj, ali i one koje nikako ne treba govoriti:

1. Stres sužava našu percepciju, usporava kognitivne procese i ne omogućava uvek trezvenu procenu situacije.

NE: Ne pričajte stalno o negativnom scenariju događaja, jer ćete tako samo pogoršati situaciju. "I ja osećam da će se dogoditi nešto loše.."
DA: Podelite jedni sa drugima različite scenarije razvoja događaja, ukažite osobi na one pozitivne. "Sigurno postoji neko rešenje koje zajedno možemo pronaći..."

2. U situaciji kada je draga osoba pod stresom, prirodno je da prva stvar koju želite da uradite jeste da ponudite svoju pomoć. Ali postoje trenuci kada je broj mogućnosti za pomoć veoma ograničen.

NE: Nikako ne namećite svoju pomoć i savet osobi, bez da je saslušate. "Slušaj šta treba da uradiš..."
DA: Saslušajte osobu bez nametanja saveta i rešenja. Recite joj "Razumem te i želim da čujem kako se osećaš."

3. Mnogi od nas imaju odbrambenu reakciju – toliko nam je teško da budemo blizu voljene osobe u stresu da počinjemo da obezvređujemo i umanjujemo značaj onoga što on govori.

NE: "Šta izazivaš paniku, to nema veze sa tobom. To je u tvojoj glavi.", čime se umanjuje značaj njihovog emocionalnog stanja.

DA: "Da li želiš da porazgovaramo o tome što ti se događa ili želiš da pričamo kasnije kada se osetiš bolje"

4. Nemojte da osuđujete osobu koja se suočava sa ovim stanjem ili da tvrdite kako preteruje - važno je da razumete da anksioznost zaista potresa njen život i da joj je otrebna vaša podrška i razumevanje. Nikako je ne sputavajte da izrazi svoja osećanja.

NE: "Nerazumna si i stalno preteruješ."
DA: "Shvatam sa čim se suočavaš, imao sam slični situaciju - proći će, uz tebe sam." Slušajte sagovornika i njegove emocije.

5. Nikako nemojte nametiti osećaj krivice osobi da vam je pokvarila dan, loše utiče na vaše raspoloženje ili čini situaciju još gorom.

NE: "Umorna sam od tvoje panike, zbog tebe se i ja osećam loše, ne pomažeš."
DA: "Volim te i sada mi je najvažnije da se ti osećaš dobro."

Izvor: Sensa