"Često brižni članovi porodice nanose više štete osobi nego direktni neprijatelji. Oni blokiraju njen razvoj, čineći za njega ono što bi sam treba da uradi za sebe."- rekao je psiholog Mihail Litvak, autor poznatog dela "Psihološki aikido".

Iako deluje surovo, ova izjava poznatog ruskog psihijatra često se pokazuje kao izuzetno istinita. Postoji izreka "Put do pakla je popločan dobrim namerama", a to se najpre može primetiti u porodičnim odnosima. Roditelji, bake, deke, starija braća, često ometaju razvoj dece jer pokušavaju da uklope dete ili tinejdžera u model ponašanja koji im odgovara. Poslušna deca se neće buniti, radiće sve što treba, pristati na nametnut način života - ali takvi ljudi nikada ne mogu da budu lideri, u odraslom periodu ne mogu da se izbore sami za sebe. Oni jednostavno ne mogu da se odupru pritisku drugih.

Ako dete pokušava da bude svoje, da se odupre kontroli, onda počinju da blokiraju njegov razvoj. Stoga, što je čudno, čak i roditelji mogu biti neprijatelji za dete, jer mogu ometati njegov razvoj, radost i pozitivne emocije. Još jedna toksična stvar koja porodica čini tokom odrastanja deteta jeste laž. To je ono što dete zbunjuje, sprečava da raste i napreduje - stvara se atmosfera neiskrenosti i dete ulazi u stanje obmane koje ga može pratiti ceo život.

Ulivanje lažnog samopouzdanja jednako može nepovoljno uticati na razvoj deteta. Kada dete uradi nešto pogrešno, a vi mu kažete "dobro je to, nemoj se više mučiti" - vi mu zapravo dajete lažno samopouzdanje. Dete će biti ubeđeno da ne mora više da se trudi, a kada se suoči sa porazom, razočaraće se. Istina je uvek bolja od laži, pa čak i kada boli. Podjednako je opasno ako sve činite za dete, kradete mu samostalnost i smanjujete njegove sposobnosti.

Mihail Litvak, ruski psihoterapeut, psihijatar, autor nekoliko naučnih koncepata i knjiga napisanih za obične ljude. Uspeo je da prevede mnoga dela psihologije na jezik dostupan običnim čitaocima. Razvio je sopstvenu metodologiju, pored toga, postao je autor zanimljivih zaključaka, citata i izjava. Navedenu temu je mnogo istraživao i došao je do zaključka da na čoveka utiče veliki broj faktora i da čak i mentalna bolest ne može biti organske prirode, već posledice pogrešnog životnog scenarija čoveka. Zbog toga ističe, da se u porodici mogu skrivati neprijatelji koji će prekinuti tok razvoj, dok nas naši pravi neprijatelji mogu podstaći da se razvijamo, borimo, rastemo, učimo lekcije.

Da li vi u vašoj porodici imate "neprijatelje"?

Izvor: Sensa